Annons

”Sveriges billigaste gröna boendeinvestering”

Foto: Getty Images/iStockphoto

Är du trött på blanketter och förhandlingar med banken gällande ditt bolån? Nu kan du snabbt skicka in din ansökan via mobilen – dessutom får du en av marknadens lägsta räntor.

– Vi vill skapa Sveriges billigaste och mest automatiserade gröna boendeinvesteringar, säger Hampus Brodén, vd på Stabelo.

I många decennier har Sveriges bolånemarknad kunnat uppfattas som överväldigande för många. Både personer som redan har bolån, men också för nya köpare som ska ta första steget in. Parallellt har den svenska digitala infrastrukturen tagit stora kliv framåt. Tack vare bank-id, API:er och digitala myndighetsregister öppnades en möjlighet till att göra bolån enkelt och helt digitaliserat. Och dessutom gynnsamt för framtida sparande.

– Fördelarna för en digital bolåneaktör i Sverige har alltid varit unikt goda i jämförelse med andra länder. Vi lyckades lösa en ekonomisk knut genom en modell där bolånen finansieras direkt av pensionssparande. På det sättet kan vi hålla bolåneräntorna nere och samtidigt ge pensionssparare bättre avkastning, säger Hampus Brodén, vd på Stabelo.

En klimateffektiv och ekonomisk vinst

Det är inte enbart digitaliseringen av bolån som gör att Stabelo sticker ut. Företaget värnar också om klimatet. I Sverige är över 50 procent av hushållens årliga klimatavtryck kopplat till boendet. Inte så förvånande med tanke på att många hushåll värms upp av el. För några årtionden sedan värmdes majoriteten av de svenska egnahemshusen upp av oljepannor så vi har redan kommit en bit på vägen. Det finns fortfarande förbättringar att göra om vi vill nå de klimatmål som både Sverige och FN satt upp. 

– Det är en absolut nödvändighet för miljön att energieffektivisera våra svenska boenden. Ett naturligt nästa steg är lösningar som solceller, luftvärme och bergvärme. Man behöver inte vara klimataktivist för att investera i gröna boendelösningar. Den ekonomiska vinsten är i sig en bra anledning för många, säger Hampus Brodén.

Vill få fler aktörer att tänka grönt

Genom att göra det enklare för bolånetagare att investera i energieffektiva lösningar till sina hushåll via gröna tilläggslån, hoppas Stabelo kunna inspirera andra aktörer på marknaden att öka sin klimatmedvetenhet. 

– Just nu har vi flest gröna lösningar och vi är också billigast för den som vill låna till energieffektiviserande investeringar i hemmet. Men vi vill inte konkurrera ut de traditionella aktörerna. Tvärtom, alla måste hjälpa till, och vi vill göra vår del för att öka andelen gröna boendelösningar på marknaden, säger Hampus Brodén.

En trestegsraket

Stabelo erbjuder låga, fasta räntor på sina gröna tilläggslån för energieffektiva investeringar. Det är tack vare finansieringsmodellen där svenska pensionsfonder investerar i bolånen. Konsumenten sparar pengar, Stabelo kan hålla nere sina räntesatser och pensionsspararna får högre avkastning. Dessutom minskar klimatavtrycket per automatik.

Annons
Detta är en annons från Stabelo, den är inte skriven av journalisterna på SvD:s redaktion.