En demokratisk avspark behövs

Vilken väg Ukraina väljer är avgörande för hela Östeuropas framtid. När allas blickar nu vänds mot värdlandet för fotbolls-EM finns ett gyllene tillfälle för en ny riktning. Det skriver Caroline Szyber (KD).

Under strecket
Publicerad

Ukrainas president Viktor Janukovitj vid ett tv-tal till nationen i torsdags kväll. Presidenten valde att inte låtsas om kritiken mot fängslandet av Julia Timosjenko.

Foto: MYKHAILO MARKIV/AP
Annons

Fotbolls-EM är i gång, på måndag spelar Sverige mot Ukraina. Jag hoppas att det går bra för Sverige i EM men jag hoppas också att EM ger Ukraina en kick i demokratisk riktning.

Ukraina är till både yta och invånarantal Östeuropas största land efter Ryssland. Vilken väg landet går – antingen i demokratisk eller i auktoritär riktning – är avgörande för hela Östeuropas framtid. Ett tag kändes det som att Ukraina var på väg åt rätt håll. Den västinriktade orangea revolutionen som inleddes på senhösten 2004 gav hopp. Då trotsade hundratusentals människor kylan i dagar för att få igenom demokrati och frihet, vilket ingav hopp om förändring.

Annons
Annons
Annons