TystnadenEn DeLillo light för den digitala eran

Don DeLillo, född 1936 i Bronx, är en av Nordamerikas mest omtalade författare. Han har gett ut arton romaner sedan debuten med ”Americana” 1971.
Don DeLillo, född 1936 i Bronx, är en av Nordamerikas mest omtalade författare. Han har gett ut arton romaner sedan debuten med ”Americana” 1971. Foto: Anna Schori / TT

Don DeLillos nya roman är en kortfattad lek med den uppkopplade civilisationens fall – men intrigen är för tunn och romanpersonerna förblir skissartade, anser Ricki Neuman.

Under strecket
Publicerad
Foto: Albert Bonniers förlag
Annons

Plötsligt blir tv-skärmen svart hemma hos Max och Diane, precis när de har satt sig i vardagsrummet för att se den stora matchen, SuperBowl 2022 mellan Titans och Seahawks, tillsammans med en gäst, den unge Martin. Han är Dianes före detta elev, lärare i fysik och besatt av Albert Einstein och dennes liv och skrifter.

Och inte bara tv:n är död, så även spisen, kylskåpet, elementen, datorn, mobilen, till och med den fasta linan, och dessutom hissen. Max tvingas ta trapporna när han går runt och ringer på hos grannarna i huset och frågar om även de är drabbade. När han kommer tillbaka rapporterar han att ”vi blev grannar för första gången. Män, kvinnor, vi nickade åt varandra”.

Annons
Annons
Annons