Annons
X
Annons
X

”En del jämför med att titta på porr”

HEMLÄNGTAN I boken ”Life would be perfect if I lived in that house” beskriver amerikanska Meghan Daum sin längtan efter det optimala boendet. Redan som ung var hon klar över att hon först ville ha ett hus, sen en man. Hon surfar fortfarande på bostadssajterna varje morgon.

– För mig är det både upphetsande och lugnande, som en bra drog. Jag vill klicka på varenda hus, jag måste titta in i det och se varje bild.

(uppdaterad)
Bostadsdrömmar kan övergå till ren besatthet. Meghan Daum skrev en bok om sitt bostadsknarkande.
Bostadsdrömmar kan övergå till ren besatthet. Meghan Daum skrev en bok om sitt bostadsknarkande. Foto: SCANPIX, AP

I Sverige är vi många ”Hemnet-beroende” som har svårt att låta bli att kolla bostäder till salu fast vi inte direkt är ute efter att köpa något. Somliga kallar oss bostadsknarkare. Vi drömmer om lantlig lycka i röda stugor med vita knutar, havsutsikt eller innerstadsliv i sekelskiftesstil. Ett nytt kök skulle göra vardagen vackrare, tänker vi. Vi vill ha det ljust och fräscht (för att citera den kommande krogshowen med våra samtidsuttolkare Henrik Schyffert och Fredrik Lindström). Stigande fastighetspriser och proffsiga hemmafixare som Ernst Kirchsteiger har eldat på vår ”hemlängtan”.

Kanske nåddes kulmen i inredningshysterin med höstens snackis om vindsvåningen med teppanyakihäll? Eller är detta en så ursprunglig längtan att även våra förfäder drömde om ett lättare liv om de bara hade bott i en mysigare grotta?

Den amerikanska författaren och journalisten Meghan Daum har skrivit en bok om vårt eviga sökande efter det optimala boendet, ”Life would be perfect if I lived in that house”.

Annons
X

– Jag tror att det handlar om drömmen om att ”Om jag bara bodde i det perfekta huset skulle jag vara en annan människa. Där skulle jag vara smalare, bättre på att laga mat och barnen skulle vara mer harmoniska”. Det är ett helt fantasipaket och jag tror inte att det är en direkt ohälsosam längtan, säger lite lakoniskt på telefon från Los Angeles där hon bor nu (och letar hus).

Diskussionen om hus och hem efter finanskrisen i USA har ramats in av det negativa. Meghan Daum ville ta upp bostadsmanin ur ett annat perspektiv. Hon tror inte att drömmarna ser så olika ut beroende på konjunkturläget.

Trots att hon själv har förverkligat flera av sina bostadsdrömmar går hon fortfarande igång på husvisningar och bostadsannonser.

– En del jämför bostadssurfandet på nätet med att titta på porr. Själv har jag aldrig varit intresserad av porr, men den kick jag får av att titta på vackra bostäder liknar nog den andra får av porr. För mig är det både upphetsande och lugnande, som en bra drog. Jag vill klicka på varenda hus, jag måste titta in i det och se varje bild.

Sedan Meghan Daum var liten och bodde i en småtrist stad i New Jersey har hon drömt om att bo i ett burget brunt sandstenshus i Brooklyn, New York. Helst med en grönskande takterrass. Hennes mamma var också bostadsfanatiker.

– Hon gick på visningar varje helg och på kvällarna ville hon promenera så att hon kunde titta in genom fönstren hos grannarna. Hon hatade att resa, men hon älskade att flytta. När hon hade inrett ett hem färdigt så ville hon vidare till nästa och börja om från början. Det finns något väldigt neurotiskt över det, men också något väldigt tilltalande. Jag är nog väldigt lik henne.

När föräldrarna skildes realiserade mamman drömmen om att bo på Manhattan. Hon hade inte särskilt mycket pengar, men hon fick tag i en hyreslägenhet i ett Tudor-hus nära Museum of Natural History vid 79:e gatan och Columbus avenue. Det sista hon gjorde innan hon dog i cancer för ett år var att gå på husvisning. Hon kunde inte motstå annonsen om ett trähus på landet långt norr om New York.

– Inte ens tröttheten av den pågående strålningen och hårda medicineringen hindrade henne att ta pendeltåget från Grand Central till ett gammalt hus med stora renoveringsbehov.

Meghan Daum har tillägnat sin mamma den här boken.

The New Yorker spelar en central roll i boken. För hennes föräldrar var målet att skapa ett hem där den tidskriften skulle ha en naturlig plats.

– The New Yorkers är en symbol i ett hushåll som vill uppåt i medelklassen, den indikerar en livsstil för en lagom bohemisk akademiker. Mina föräldrar växte upp i deprimerande arbetarstäder under enkla förhållanden. Jag skojar om det, självklart blir man inte intellektuell av att ha The New Yorker i huset.

Själv har hon också varit mer eller mindre besatt av drömmen att bo med parkettgolv täckta av orientaliska mattor och absolut inte heltäckningsmattor.

Meghan Daum förverkligade också drömmen om att bo i en stor lägenhet mitt på Manhattan, men hon hyrde den i andra hand och delade den med olika inneboende för att klara hyran. Efter några år insåg hon att hon aldrig skulle få en lön som skulle kunna ge henne ett vettigt eget boende i New York city. Då tog hon det radikala beslutet att lämna storstaden och flytta ut på landet i Nebraska i några år.

– Jag bodde på en liten bondgård i fyra år och köpte min älskade hund där. Det var fantastiskt, verkligen härligt, men inte hållbart i längden.

Boken ”The quality of life report” handlar om flytten till Nebraska. När Megahn Daum fick jobb som manusskribent i Los Angeles tog hon det som ett tecken för att det var dags att fortsätta västerut. Sedan dess har hon både hunnit köpa och sälja sina drömmars hus i Los Angeles.

Hur bor du nu?

– Jag älskade mitt pyttelilla hus, men jag sålde det förra våren efter att jag hade gift mig. Nu letar vi, men det är få hus på marknaden eftersom alla väntar på att priserna ska stiga. Det blir snabbt budgivningskrig på de få som säljs.

Vad längtar du själv efter allra mest?

– Att hitta ett perfekt hus som vi har råd med. Jag trodde att boken hade gjort mig frisk från mitt bostadsknarkande men jag tyvärr måste jag erkänna att jag kollar annonserna varje morgon fortfarande.

Är din man lika mycket bostadsknarkare som du?

– Jag är helt besatt och nu har jag lyckats göra min man besatt också. Han var inte sån förut. Men han retas med mig. Det händer att vi tittar på hus som han blir väldigt upphetsad av och vill köpa, men han är inte alls så impulsiv som jag är. Han är nyhetsreporter, gör research och vill kolla upp allt i förväg medan jag säger ”vi måste lägga ett bud senast om fem minuter. Du har inte tid att kolla allting”. Vi bråkar enormt mycket om det här faktiskt. Sånt här skapar mycket spänning i relationer, säger hon och låter lite trött.

Finns det ett djupare behov bakom sökandet efter det perfekta huset?

– Ja, många längtar efter att verkligen känna sig ”hemma”. Många amerikaner flyttar ofta och har varken släktingar eller vänner i närheten. Då blir hemmet extra viktigt. Efter 11 september tog bostadsmanin ännu mer fart här i USA. För dem som hade råd blev det viktigare att satsa på att skapa ett tryggt hem än att lägga pengarna på resor.

Annons
Annons
X

Bostadsdrömmar kan övergå till ren besatthet. Meghan Daum skrev en bok om sitt bostadsknarkande.

Foto: SCANPIX, AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X