Annons
X
Annons
X

En dag i Sverige i säkert förvar

Nästan 24 000 bilder har landat hos Riksarkivet. Det är resultatet av fotoprojektet ”En dag i Sverige”, som förutom fotografier också kommer att resultera i en bok och en utställning med samma namn.

Den 3 juni i år, är en dag som kommer att bli svår att glömma. Inte för att något särskilt hände, utan för att allt som inte hände, men som vi kommer att minnas ändå. Det var nämligen då fotoprojektet ”En dag i Sverige” ägde rum. 3 000 fotografer skildrade en speciell sak, ett skeende eller händelse. Hur ter sig vardagen på en damtoalett? Hur har våra barn det i skolan eller hur ser det ut på Kebenekajse?

– Vi har annars fått in oproportionerligt många kossor och nästan inga bilder från kontor, säger projektledaren Jeppe Wikström.
Annars är det främst vardagen sedd genom en kameralins som nu har bevarats för framtiden.

– En tanke med hela projektet var att få avsättning för bilder som vanligen inte får plats i våra tidningar, säger Jeppe Wikström.

Annons
X

Det är många bilder som är äkta och hudnära. Många fotografer har också valt att dokumentera stora händelser - födslar och vård i livets slutskede.

– Absolut flest bilder kommer från skolans värld. Men även äldrevård och det svenska jordbruket har många
fallit för.
Förutom att alla bilderna nu förpassas in i framtiden som en bit nutidshistoria, håller också en bok på att färdigställas. 235 utvalda bilder har fått plats på de glättade sidorna. Ett ”praktverk” hävdar Jeppe Wikström, som också är förläggare av boken.
Tre av Svenska Dagbladets fotografer - Lars Pehrson, Yvonne Åsell och Björn Larsson Ask - finns representerade i boken och på den kommande utställningen.

– Det är klart att det känns roligt att få vara med i det största fotografiska projekt som gjorts i Sverige. Jag har följt med en ambulanshelikopter, jag som i vanliga fall är flygrädd, men det blev bra bilder, så det var det värt, säger Lars Pehrson.
Utställningen ”En dag i Sverige” visas på Kulturhuset 3 oktober- 6 januari.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X