Annons

En budget som borde tysta larmklockorna

Jämfört med andra länder, och jämfört med hur det gick i den förra krisen, så har Sverige klarat sig gott med Anders Borg som finans­minister. Den globala finanskrisen är över och nu pekar prognoserna uppåt igen.

Publicerad

Åtta minuter in i finansminister Anders Borgs dragning – han hade precis kommit till faktabladet om procentuell förändring av nyckeltalen sedan januariprognosen – gick brandlarmet. Efter tio minuter i öronbedövande larm kunde man konstatera att orsaken låg i ett fel i grannfastigheten, men då var det för sent. Symboliken i ett brandlarm mitt under finansministerns ekonomiska prognos är helt enkelt för frestande för journalistkåren och för oppositionen att avstå. Sakinnehåll i en ekonomisk vårproposition bleknar i jämförelse.

Det larmas mycket i politiken, och så ska det vara. Visst kunde vårbudgeten ha gjort mer för företagen. Nu blev det slopad revisionsplikt för småföretagare, och enklare momsredovisning, men det är rätt att företagarorganisationerna klagar på att regeringen inte gör mer.

Annons
Annons
Annons