Annons
X
Annons
X

En bro som slutar över avgrunden

OP-ED KRISMEDICIN

Medan de ryska trupperna närmade sig Jutas låg Georg Carl von Döbeln till sängs, febrig och plågad. Till varje pris ville han upp ur bädden för att leda sina män. Så han bad sin unge läkare om en ovanlig medicin, en ”som gör mig för imorgon sjufalt värre, men hjälper mig idag på mina ben!”.

Läkarkåren har aldrig övertygats om Döbelnsmedicinens förtjänster, men på ekonomins område har västvärlden inte skrivit ut något annat recept de senaste åren. Varje gång vi har närmat oss lågkonjunktur har centralbankerna sänkt räntan för att locka fram nytt risktagande. Därför minskade finansaktörerna marginalerna och ökade insatserna. Resultatet höll i september 2008 på att knäcka hela det finansiella systemet.

Sedan dess har våra politiker tagit von Döbelns princip till en ny nivå. Gång på gång har de pumpat in lån och skattepengar i allt som har uppvisat sjukdomssymptom. En kris som berodde på för låga räntor och för hög belåning har hanterats med ännu lägre räntor och ännu större skulder.

Annons
X

Orsaken till att vi får leva med turbulens på marknaderna framöver är att vi inte har löst några av problemen som ledde till krisen. Vi har inte rensat ut dåliga investeringar, vi har givit dem konstgjord andning. Därför har vi både en rad nya bubblor på marknaden och stora skulder för deras uppblåsande. Detta ska vi hantera samtidigt som stimulanspaketen avvecklas och tillväxtmotorn Kina fasar ut sin framdirigerade överhettning.

När bolag är bankrutta kan de räddas av staterna. När det gör staterna konkursfärdiga kan de räddas av EU. Men vem kan rädda EU? Man kan sopa problemen under mattan, men man kan inte sedan sopa mattan under mattan. Aritmetiken kommer till slut att utkräva sin hämnd. De åtstramningar som kommer att behövas har vi knappast sett maken till.

Vi oroar oss över skakiga länder som Grekland och Portugal, men de är inte ensamma. Den nya brittiska regeringen har att hantera ett nästan grekiskt budgetunderskott och om två år är USA:s statsskuld på portugisisk nivå. Och det är bara början. Om hälso- och pensionssystemen inte reformeras behöver EU och USA sätta av åtta procent av BNP för att klara en åldrande befolkning – varje år.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Tanken med stimulanserna var att bygga en bro över lågkonjunkturen. Fallande privat efterfrågan skulle ersättas med statliga stimulanser och banker och bolag på fallrepet skulle hållas uppe tills konjunkturen kan göra det. Men om denna politiska offensiv gör att den normala konjunkturen inte återkommer slutar bron i tomma luften.

  En Döbelnsmedicin kan man ta en gång, om man står inför ett avgörande slag eller när kreditmarknaderna riskerar kollaps, om man är beredd att sedan ta baksmällan. Men väst- världens väljare och politiker har inte accep- terat någon baksmälla. Varje gång den har varit på väg har vi tagit en återställare. Men nu krävs det dubbel dos för att få samma effekt. Då talar vi inte längre om en befälhavares vågspel, utan om en missbrukares beroende.

  Johan Norberg är författare. Hans dokumentärfilm Överdos, som behandlar finanskrisen, finns att se på TV4 Play.
  johan@johannorberg.net

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X