Annons
X
Annons
X

”En bra kompromiss”

En kompromiss efter en intensiv debatt eller en logistikfråga? Kung Carl Gustaf förde fram kronprinsessan till hennes blivande make, trots kritik från både kyrkan och många andra - men han överlämnade henne halvvägs.

Precis enligt familjen Bernadottes tradition, var det kung Carl Gustaf som förde fram Victoria till den väntande Daniel i Storkyrkan. Men inte hela vägen till altaret. Mitt i gången väntade Daniel och tillsammans gick Victoria och Daniel sedan den sista biten.

In i det sista pågick samtalen mellan hovet och kyrkan huruvida Victoria skulle ledas fram av kungen, precis som kungens systrar som överlämnades vid altaret av Carl Gustafs farfar – då dennes far avlidit. Eller om Victoria och Daniel tillsammans skulle gå uppför altargången.

Lars Gårdfeldt, präst och teologie doktor, tolkar det hela som en kompromiss. Och en ganska bra sådan.

Annons
X

– Ja, det tror jag att det var eftersom hon inte blev ledd ända fram. Det visar ju att de har förstått vad den här ritualen inneburit och att de vill distansiera sig något från det, säger Lars Gårdefeldt.

Att fadern överlämnar dottern står för en gammal, omodern tradition, enligt kritikerna, där traditionen säger att fadern överlämnar förmyndarskapet för dottern till mannen. Det jämställda är om paret vandrar fram sida vid sida.

Ärebiskop Anders Wejryd som förrättade vigseln mellan Victoria och Daniel i Storkyrkan, har tidigare sagt att han helst ser att vigselparet vandrar sida vid sida, men att det är upp till varje par att själv välja.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Lars Gårdefeldt tycker att det, trots kompromissen, finns kvar ett uns av symboliken där förmyndarskapet överlämnas från pappan till mannen.

  – Men vissa vill ju göra så här, kanske för att man har gjort så i familjen, som i det här fallet. Men Victoria är inte vem som helst, risken finns att det hade blivit ringar på vattnet.

  Han tror dock att den debatt som varit fört något gott med sig - att fler blivande brudar förstår symboliken bakom att bli förd till altaret av fadern.

  – I och med debatten kanske det är färre som oreflekterat låter sig föras fram till altaret. Fler inser nu vad det symboliserar, säger han.

  Flera brittiska och australiensiska tidningar rapporterade om nyheten när det blev känt att Victoria skulle föras till altaret av sin far. Rubrikerna löd ”Princess's 'sexist' wedding” och ”Princess and her personal trainer opt for 'sexist' wedding.”

  Kompromiss eller inte, svenskarna tycker ändå att Victoria ska få välja. I den opinionsundersökning som SvD skrev om igår svarade 70 procent av svenskarna att Victoria och Daniel skulle följa sin egen önskan med brudöverlämning. 23 procent tyckte att de skulle gå till altaret tillsammans.

  Annika Borg, präst och teologie doktor och en av dem som drog igång debatten kring överlämningen, vill inte kommentera frågan på Victorias bröllopsdag, men säger att hon snarare tolkar överlämningen som en logistisk fråga än en kompromiss.

  Hovet har inte velat kommentera om överlämnandet halvvägs var en kompromiss eller bara ett bra överlämningsställe.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X