Annons

”En bostad är inte en kapitalplacering”

Christian Ekström.
Christian Ekström. Foto: Magnus Glans

Förespråkarna för en återinförd fastighetsskatt ser bostadsbeskattning som ett verktyg för social ingenjörskonst. En villa eller bostadsrätt ses som en kapitalplacering – inte som en bostad, skriver Christian Ekström, Skattebetalarna, i en replik till Fores.

Under strecket
Publicerad

Åsa Hansson, docent vid Lunds Universitet, och Andreas Bergström, vice vd på tankesmedjan Fores, vill införa en ny statlig fastighetsskatt. Deras huvudsakliga argument är att det skulle öka likformigheten i beskattningen av kapital, ge möjlighet att sänka skadliga skatter, öka rättvisan och skapa ökad effektivitet på bostadsmarknaden. Det finns minst sagt en del att invända mot.

När det gäller Fores första argument, likformigheten, är det förvisso så att fastigheter beskattas på ett annat sätt än andra kapitaltillgångar. Men så är privatägda fastigheter mycket sällan en kapitalplacering, utan en bostad. Ett hem. Argumentet blir särskilt märkligt när debattörerna sedan förespråkar en progressiv fastighetsskatt. Om Hansson och Bergström menar att detta även bör gälla andra kapitalplaceringar ställer sig Fores mycket långt ut på vänsterkanten.

Annons
Annons
Annons