Annons

Magnus Halldin:En bok för alla som har en känsla för snö

"Jägare i snö" av Pieter Bruegel den äldre (1565).
"Jägare i snö" av Pieter Bruegel den äldre (1565).

Om en snökristall startar sitt fall mot jorden i ett moln på 1 500 meters höjd tar det ungefär en halvtimme för den att nå ner till marken. Mats Ekdahl har skrivit en fascinerande och infallsrik monografi om dessa iskristaller – och gör sig samtidigt till snöns försvarsadvokat.

Under strecket
Publicerad

Snöflingor fotograferade av Wilson Bentley, cirka 1902.

Foto: Wilson Bentley

Äntligen står jag framför Pieter Bruegels målning ”Jägare i snö”. Det är i en av de stora salarna på Kunsthistorisches Museum i Wien. Utanför i majkvällens värme skramlar spårvagnarna längs Ringstrasse, men här inne är det tyst och svalt. Jag faller handlöst in i Bruegels snövärld.

Målningen visar troligen en eftermiddag den kalla vintern 1565. Den lilla byns omgivningar är en blandning av olika landskap Bruegel upplevt. Han hade gjort en lång resa, från Flandern genom Frankrike och över Alperna, förmodligen ända ner till Sicilien. Men här syns ingenting av Medelhavet, möjligen Alperna där borta i fonden. En starrgrå himmel, nakna träd och istappar. Nere på dammarnas blyertsfärgade is åker man skridskor och utanför värdshuset steks en gris. Den trötta skylten på värdshusets gavel gnisslar i vinden. Snett in från vänster kommer några jägare och deras frusna hundar. Efter en lång dag i snön längtar de efter mat och värme invid en eldstad i något av byns hus. Det är en bild av hemkomst.

Annons
Annons
Annons