Gunnar SträngEn bok att sträckläsa – träigheten till trots

Gunnar Sträng valtalar 1979.
Gunnar Sträng valtalar 1979. Foto: Gunnar Lantz/TT

Berättelsen om Gunnar Sträng blir en resa genom svenskt 1900-tal. Erik Åsbrink tecknar en helhetsbild av mannen som var plikttrogen finansminister i 21 år – men också excellerade i manlig härskarteknik.

Under strecket
Publicerad
Gunnar Sträng, äldst i riksdagen, hälsar på partikamraten Mona Sahlin, yngst i riksdagen. Året var 1982.

Gunnar Sträng, äldst i riksdagen, hälsar på partikamraten Mona Sahlin, yngst i riksdagen. Året var 1982.

Foto: Tomas Oneborg
Erik Åsbrink.

Erik Åsbrink.

Foto: Fredrik Hjerling
Annons

Nog minns vi honom, alla vi som är födda på 60-talet eller tidigare. Gunnar Sträng – den välmenande, kompetente, men också bufflige besserwissern som alla hade en åsikt om och samtidigt respekterade. Trots att han var huvudansvarig för den högskattepolitik som det blev en sport att klaga över utvecklades Sträng till ett av folkhemmets käraste inventarier.

Den före detta finansministern Erik Åsbrinks bok ”Gunnar Sträng” är en skildring av hans liv från vaggan till graven, från den eländiga barndom då han jagade råttor, höll på att dö i spanska sjukan, skottade snö som nödhjäpsarbetare och instruerades i boxning av självaste Europamästaren Harry Persson över åren som cyklande lantarbetaragitator och fackpamp till den rekordlånga tiden i Per Albins, Erlanders och Palmes regeringar. Ingen på jorden har varit finansminister lika länge som Sträng (21 år). Det är en vindlande resa genom Sveriges 1900-tal, en freskmålning av välfärdsbygget med fokus på en av dess största arkitekter.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons