Annons
X
Annons
X

En blixtkarriär för Arnholm

För mindre än ett halvår sedan utsågs hon till statssekreterare under Nyamko Sabuni, nu gör Maria Arnholm blixtkarriär i politiken och efterträder sin tidigare chef som jämställdhetsminister och biträdande utbildningsminister. Hon säger sig vara inbiten feminist – och har en del skelett i garderoben.

[object Object]
Statssekreterare Maria Arnholm (FP) blir ny jämställdhets- och biträdande utbildningsminister efter Nyamko Sabuni. Foto: SCANPIX

Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (FP) meddelade i morse att hon avgår som statsråd med omedelbar verkan och lämnar sin plats i riksdagen. På en presskonferens på förmiddagen presenterades Maria Arnholm (FP) som ny jämställdhets- och biträdande utbildningsminister.

Maria Arnholm har sin bakgrund främst inom näringslivet, där hon är mest känd som vd för konsultföretaget Springtime och tidigare även kommunikationschef på Coop. Men i augusti förra året lämnade hon Springtime och gick över till politiken. Nyamko Sabuni hade några månader tidigare sparkat sin statsekreterare och behövde en efterträdare. Uppdraget gick till Arnholm.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Nu tar Arnholm ett steg upp på karriärsstegen och efterträder sin tidigare chef.

  Annons
  X

  – Att få ta över stafettpinnen från Nyamko Sabuni och bli ansvarig för jämställdhetsfrågor är det finaste jag kan tänka mig, sade Arnholm på dagens presskonferens.

  Helt ny inom politiken är hon dock inte. FP-ledaren Jan Björklund lyfte idag fram hennes tidigare engagemang i Folkpartiets ungdomsförbundet. Arnholm har också tidigare jobbat inom regeringskansliet, som stabschef åt tidigare Folkpartiledaren Bengt Westberg under den borgerliga regeringen på 90-talet.

  På presskonferensen erkände Maria Arnholm också att hon faktiskt har en del skelett i garderoben. Hon har vid några tillfällen för över 15 år sedan anlitat svart arbetskraft.

  – Jag tycker att det är allvarligt och tråkigt och dumt av mig, sade hon och förklarade att det hade med hennes hem att göra.

  Är det feministiskt att göra så?

  – Jag tycker egentligen inte att det har med feminism att göra. Men det är dåligt.

  Maria Arnholm berättade också att hon kört för fort samt blivit bötfälld för att ha cyklat mot rött.

  Som biträdande utbildningsminister kommer hon bland annat att ansvara för förskolefrågor och vuxenutbildning. Men jämställdhetsfrågorna är det viktiga, poängterade Jan Björklund på presskonferensen.

  – Jämställdhetsfrågan är något jag brinner för, sade Arnholm.

  Högst upp på prioriteringslistan sätter hon de ojämna lönerna mellan män och kvinnor, men även våld mot kvinnor och risken att pojkar får sämre studieresultat i skolan är frågor som hon nämner på presskonferensen.

  – Jag lovar att göra mitt allra bästa, säger hon.

  Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

  V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Statssekreterare Maria Arnholm (FP) blir ny jämställdhets- och biträdande utbildningsminister efter Nyamko Sabuni.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X