Längtans flödeEn liten pärla som förtjänar att hittas av många

Alva Dahl är författare, översättare och filosofie doktor i nordiska språk vid Uppsala universitet.
Alva Dahl är författare, översättare och filosofie doktor i nordiska språk vid Uppsala universitet. Foto: Anna Lindberg

En protest mot det slött levda rutinlivet som lär bli en liten klassiker. Det spår Josefin Holmström efter att ha läst Alva Dahls prosalyriska bok om en ung kvinna som överväger att gå i kloster.

Publicerad
Annons

Alva Dahl är en av våra främsta levande mystiker, vi visste bara inte om det. Hon har fört en undanskymd tillvaro i litteratur-Sverige, tillgänglig bara för dem som visste precis var de skulle leta: på teologibloggen Läsarna, i en enstaka novell, på universitetet. ”Längtans flödekan ändra på det. Den borde göra det, om det finns någon rättvisa i världen. Denna lilla prosalyriska skrift, utgiven på det egna förlaget Syster Enbär, är det bästa skönlitterära jag har läst i år. Det är stora ord, men de är också helt sanna – och då måste man kosta på sig dem.

Berättelsens ram är enkel: en ung kvinna som övergetts av sin make börjar undra om hon kanske har en klosterkallelse. Hon utforskar den, i kyrkan, i arbetet, i skrivandet, i hemmet, i naturen, på återkommande besök hos nunnorna. Hela hennes tillvaro genomstrålas av en längtan efter Gud och hans kärlek. Men samtidigt finns något annat som pockar på, nämligen tanken på, eller kanske behovet av, tvåsamhet: för ur församlingen lösgör sig H, en man att kanske älska igen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons