Annons
X
Annons
X

”En black om foten för S”

Det kan bli svårt för arbetarrörelsen att skaka av sig misstro och folklig ilska, när LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin nu sitter kvar tror statsvetare som SvD.se har talat med. Och det är uppenbart att regeringen har mycket att vinna på en tilltufsad opposition.

Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, tror att Lundby-Wedin är en belastning för socialdemokraterna.
Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, tror att Lundby-Wedin är en belastning för socialdemokraterna. Foto: SOFIE WIKLUND/SCANPIX. JUREK HOLZER

Efter det sju timmar långa krismötet igår eftermiddag och kväll, meddelades till sist att Wanja Lundby-Wedin sitter kvar som ordförande för LO. Men Marie Demker, professor i statsvetenskap, tror att Lundby-Wedin är en belastning för socialdemokraterna.

– Kortsiktigt blir hon ett sänke, jag tror faktiskt det. Jag kan inte se annat än att det är ett minus. Människors besvikelse och undran över det här kommer att leva kvar.

Även statsvetarprofessorn Gunnar Falkemark ser en klyfta mellan eliten däruppe och fotfolket på verkstadsgolvet. Han tror att både Mona Sahlin och Wanja Lundby-Wedin just nu drar ned hela oppositionen, dessutom med gryende motsättningar. Att krismötet igår varade så länge menar Gunnar Falkemark visar tydligt att det fanns stora motsättningar som skulle överbryggas, och att dessa fortfarande är starka.

Annons
X

– Det är ju goda nyheter för regeringsalliansen, att den inre konflikten mellan arbetarrörelsens två delar består.

Marie Demker pekar på att det kan ha funnits en irritation över att socialdemokrater hade synpunkter på Wanja Lundby-Wedin och att LO-förbuden ville visa att beslutet om ordförande är deras och ingen annans.

– Hon har ju varit en omtyckt och bra ordförande. Och det hon har gjort är inte för egen vinnings skull.

Men de politiska konsekvenserna av att Lundby-Wedin som styrelsemedlem i AMF har beviljat rekordbelopp till den förra direktörens pension kan bli svåra att skaka av sig, inte minst med tanke på att 1 maj är nära förestående.

– Detta är en black om foten för Socialdemokraterna, det är de som har de politiska bekymren. Jag kan inte se annat än att 1 maj kommer att bli lite problematiskt, efter detta gatlopp. Den dagen är ju ändå en mobilisering för arbetarrörelsen, en dag då man verkligen hade behövt samlas.

Vad tror du om stämningen nu mellan Mona Sahlin och Wanja Lundby-Wedin?

– Det är inte så mycket en personfråga. Det handlar mer om styrkeförhållandet mellan organisationerna. Jag ser inget så kallat rosornas krig i nuläget, säger Marie Demker.

Gunnar Falkemark tror inte att valresultatet i det kommande EU-valet har så stor betydelse, eftersom det inte är så viktigt för människor:

– Man kanske röstar på ett sätt då, men när det sedan kommer till det verkliga riksdagsvalet 2010 är det en helt annan sak. Och fram till dess kan allt hända. Men det viktiga för oppositionen nu blir att vinna tillbaka medelklassens röster och då är snarare vänsterledaren Lars Ohly ett större problem.

Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap, sade före gårdagens krismöte att Wanja Lundby-Wedin hade små möjligheter att återvinna ett tillräckligt politiskt och personligt förtroende och menade att det skulle missgynna LO och Socialdemokraterna om hon kvarstår som LO-ordförande.

När hon nu sitter kvar skriver Bjereld på sin blogg att ”hon och LO-ledningen spelar ett högt spel och det finns en risk att de underskattat det politiska motståndet”.

Carina Stensson

Annons
Annons
X

Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, tror att Lundby-Wedin är en belastning för socialdemokraterna.

Foto: SOFIE WIKLUND/SCANPIX. JUREK HOLZER Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X