Annons
X
Annons
X

En beslutar om massvaccinering

(uppdaterad)

ANALYS | PANDEMI

WHO:s beslut att uppgradera svininfluensan till pandemi 11 juni 2009 har historiska dimensioner. Det berör i princip varenda människa i världen och det skapar miljardvinster till vaccinindustrin. WHO:s hemlighetsmakeri, som SvD avslöjar idag, är därför omöjligt att förstå.

18 hemliga män och kvinnor ger råd i dolda möten och en enda person, WHO:s generaldirektör Margaret Chan, bestämmer om den största samlade internationella folkhälsopolitiska satsningen någonsin: massvaccinering mot svininfluensan. Aldrig tidigare har ländernas hälsovårdsmyndigheter, läkemedelsverk, regeringar och människor mobiliserats mot en enda sjukdom till enorma kostnader, aldrig tidigare har vaccinindustrin kunnat tjäna så mycket pengar.

För så är reglerna för pandemier framtagna under den turbulenta tiden med återkommande larm om fågelinfluensan: när WHO förklarar att en pandemi nått nivå sex körs massvaccineringarna igång, alla länder har lovat att ställa upp, köpkontrakten med vaccinproducenterna faller ut.

Annons
X

Och detta avgörande beslut väljer alltså WHO, FN:s och världens högsta instans för hälsofrågor, att genomföra under total sekretess. Ingen får veta vilka som ger de slutliga råden, vilka är de, vilka representerar de, vilka eventuella bindningar har de, vilken kompetens har de.

–Helt obegripligt, säger till exempel Björn Beermann, veteran på svenska Läkemedelsverket. Här arbetar varenda tänkbar instans på hälsoområdet i alla länder med att öka öppenheten och transparensen som det heter. Vi inför jävsdeklarationer, ger information på webbsidor, vi väger på guldvåg vilka som får sitta som rådgivande experter i olika kommittéer, särskilt när det gäller beslut med ekonomiska konsekvenser för läkemedels- eller livsmedelsindustrin till exempel.

En självklarhet i en demokrati är att viktiga beslut ska redovisas öppet och kunna granskas, annars hotar missförstånd, ryktesspridning och misstro. Det borde WHO kanske ha tänkt på, de paranoida konspirationsteorierna runt svininfluensan är redan tillräckligt många.

SvD:s granskning av WHO:s byråkrati för influensa och vaccineringar visar samtidigt på en svåröverskådlig mängd kommittéer och experter plus en uppseendeväckande generös plats för industrifolk på WHO:s konferenser och möten.

Uppenbarligen engageras flera av världens absolut ledande forskare. Och uppenbarligen har många av dem ekonomiska bindningar till läkemedels- och vaccinföretag som konsultarvoden och styrelseuppdrag. Upprörande tycker förmodligen många. Men inte särskilt förvånande. Så ser verkligheten fortfarande ut: flertalet medicinska toppforskare utför lönande extraknäck åt industrin.

Inger Atterstam är SvD:s medicinreporter.
inger.atterstam@svd.se

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X