X
Annons
X
Recension

Tripprapporter En befriande osympatisk och självupptagen kvinna

Premium

En barndom bland missbrukande vuxna och en vuxentillvaro kantad av stölder, knark, och onani framför webbkameran. Det är ont om ljusa minnen då huvudpersonen i Tone Schunnessons debutroman blickar bakåt. Befriande, men också spretigt och osammanhållet skriver Viola Bao om "Tripprapporter".

Tone Schunnesson (född 1988) har gått på Biskops Arnös författarskola och läser nu filosofi på Södertörns högskola. ”Tripprapporter” är hennes debut.
Tone Schunnesson (född 1988) har gått på Biskops Arnös författarskola och läser nu filosofi på Södertörns högskola. ”Tripprapporter” är hennes debut. Foto: Céline Barwich

I Tone Schunnessons debutroman ”Tripprapporter” befinner sig den unga huvudpersonen på gränsen till ett sammanbrott. Boken börjar i Bangkok, dit hon har rest i ett slags parodi på den självförverkligande ensamresan i en främmande världsdel som nästan alla vita medelklassungdomar förr eller senare företar sig, då man ska ”finna sig själv” och ”skaffa sig perspektiv”. Men för jagberättaren i ”Tripprapporter” finns inga ögonöppnande insikter att hämta; hon faller snarare djupare och djupare ner i sig själv, sitt alkoholmissbruk och sina loopade minnen.

Och vad minns hon då? Män hon haft relationer med: förälskelsen Andreas som hatade henne och var otrogen; den karaktärslöse Jani som gjorde allt för henne och som irriterade ihjäl henne; Nikita som var lika destruktiv som hon själv. Hon minns barndomen i ett hem där alla var "trötta, fula, tjocka av alkohol och receptbelagda droger" och en vuxentillvaro i Stockholm i ensamhet och desperation, som ung och arbetslös. Hon stjäl från familj och vänner, hamnar hos Kronofogden, försörjer sig genom att onanera framför webb-kameran, manipulerar och utnyttjar, knarkar bort lånade pengar.

Tone Schunnesson (född 1988) har gått på Biskops Arnös författarskola och läser nu filosofi på Södertörns högskola. ”Tripprapporter” är hennes debut.

Foto: Céline Barwich Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X