Analys

Jan Almgren:En befogad utdelningsfest

Jan Almgren

Krisbanken har förvandlats till rena guldgruvan för aktieägarna. På tre år har Swedbanks aktiekurs fördubblats, från 70 till över 140 kronor. Samtidigt pekar utdelningskurvan brant uppåt: Tre miljarder kronor 2011, sex miljarder 2012 och nästan elva miljarder nu i år.

Under strecket
Publicerad
Annons

Swedbanks ledning har gjort mycket rätt de senaste åren. Vd Michael Wolf är på väg att få stjärnstatus. Idag levererar han ännu en stark rapport. Det var bara tre år sedan det var katastrofvarning. Då, i januari 2010, blev resultatet för helåret en historisk förlust på minus 10 miljarder. Banken vacklade i grunden. Men nu är läget ett helt annat. De flesta pilar pekar uppåt.

Swedbank har idag en urstark lönsamhet. Avkastningen på eget kapital landade på över 16 procent det senaste kvartalet. Det är långt bättre än exempelvis Nordea, som har 12,8 procent. Det är den starka lönsamheten, kombinerat med att utlåningstillväxten inte ökar särskilt mycket som gör det möjligt att vräka ut miljarder till aktieägarna i form av utdelning.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons