Annons

”En bättre värld bortom parkeringsnormen”

En ny utredning ska se över om kommuner kan avstå utrymme för parkering om transporter kan lösas på annat sätt än med bil.
En ny utredning ska se över om kommuner kan avstå utrymme för parkering om transporter kan lösas på annat sätt än med bil. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Idag finns det fyra parkeringsplatser per bil i Sverige. Men det är dags att ta bort krav på parkeringsplatser för bostadshus. Det behövs ett nytt sätt att se på boende och transporter, skriver flera debattörer.

Under strecket
Publicerad

Just nu skakas världen av en akut utmaning. I denna svåra tid demonstreras också vår mänskliga förmåga till anpassning och förnyelse. Vi är kapabla att ställa om, både som individer och samhälle.

Två av de viktigaste omställningarna handlar om att möta utmaningen med klimatförändringar och att ge bostäder åt en ökande befolkning. Nybyggnation sker ofta på bekostnad av gröna ytor som vi i tider av social distansering uppskattar ännu mer än vanligt, samtidigt som de har betydelse för ekologiska processer och för att hantera framtida klimateffekter. Tiden är mogen att ta bort krav på parkeringsplatser för bostadshus och istället skapa förutsättningar att nå behov av att transportera sig, som både är i linje med Sveriges klimatmål och sänker bygg- och boendekostnader.

Annons
Annons
Annons