Annons
X
Annons
X

En avliden efter brand i tältläger

En man som brännskadades svårt i branden i ett romskt tältläger i Högdalen i Stockholm har avlidit. Enligt boende i lägret, som tidigare råkat ut för sabotage, kan det röra sig om en anlagd brand. Men polisen håller fast vid brottrubriceringen ”allmänfarlig vårdslöshet”.

Det var för tre veckor sedan som det tidigt på morgonen plötsligt började brinna i tältlägret i Högdalen i södra Stockholm, där omkring sextio rumänska EU-migranter bodde. Två personer fick föras till sjukhus och en av dem vårdades på intensivvårdsavdelningen med svåra brännskador. Mannen avled i måndags, bekräftade polisen på lördagen.

– Anhöriga underrättades under förmiddagen på fredagen, säger Kia Samrell, vid polisens ledningscentral.

Mannen har sin familj kvar i Rumänien. Att det dröjde till fredagen innan de anhöriga kontaktades beror på att det tog tid att lokalisera dem, enligt Samrell.

Annons
X

– Vi fick hjälp av rumänska myndigheter och föreningen Hem.

Polisen spärrade till en början inte av brandområdet och genomförde inga förhör med de boende, förrän de på uppmaning av en förening för EU-migranter återvände till platsen. Dagen efter branden tömdes lägret av Kronofogdemyndigheten och polisen.

Romer i tiggarläger i Stockholm hade tidigare under sommaren utsatts för stenkastning och sönderskurna tält och bilar. På internetforumet Flashback har människor uppmanat till fortsatt våld mot lägren, enligt Verkligheten i P3. ”Bränn ner skiten” står det i ett av inläggen.

Tidigare boende i lägret, som Verklighetens reporter talat med, misstänker att branden i lägret kan ha varit en anlagd mordbrand.

Men polisen står fast vid brottsrubriceringen ”allmänfarlig vårdslöshet”, som pekar mot att branden skulle ha uppkommit på grund av de boendes hantering av sin eldstad.

– Vi utreder misstanke om brott, allmänfarlig vårdslöshet, det som står nu. Skulle vi ha några säkra bevis skulle vi naturligtvis ändra den, säger Kia Samrell.

Varför utreder ni inte eventuell mordbrand?

– Rubriceringen är ett ingångsvärde, det är inte säkert att det avslutas på ett sådant sätt. Vi utreder förutsättningslöst vad det här är.

Men undersöker ni aktivt möjligheten att det kan röra sig om mordbrand?

– Vi arbetar förutsättningslöst med den här förundersökningen. Det beror på vad som framkommer, säger Kia Samrell.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X