Annons
X
Annons
X
Kultur
Analys

Stefan Thungren: ”En av vår tids största låtskrivare”

Robin Gibb var en av vår tids största låtskrivare, med en enorm produktionstakt och alltid med en kommersiell ådra. Han och Bee Gees är starkt förknippade med den glättigare delen av diskoeran, men Stefan Thungren slår fast att de gigantiska hitlåtarna under 40 års tid gör dem till något mycket större än så.

SPOTIFYLISTA:
5 Gibbs-låtar att lyssna på

I lördags firade Grace Jones sin födelsedag med 64 ljus i tårtan. Att diskon har uppnått pensionsåldern är ett faktum som vi inte kan blunda inför. Det har trots allt passerat 38 år sedan den där sommaren då George McRae sjöng Rock your baby och Johnny Bristol manade till Hang on in there baby, där i diskons gryning. Men när Donna Summer i torsdags avled i cancer, 63 år gammal, så känns det som om vi har hoppat några år fram i tiden, att diskotiden är ur led. Och så i söndags avled nu Robin Gibb, 62 år gammal, även han drabbad av denna horribla cancer. Och detta samma år som vi fått vinka farväl till Etta James, Whitney Houston, Adam Yauch från Beastie Boys, Donald ”Duck” Dunn från Booker T & The MGs samt Chuck Brown. Alla inte med direkt anslutning till diskon, men delar av en afroaamerikansk soultradition.

Robin Gibb och hans Bee Gees kommer tack vare soundtracket till Saturday night fever för alltid att förknippas med den glättigare delen av diskoeran, när Barry Gibbs brister ut i sin patenterade falsett får vi en bild av John Travolta i vit polyesterkostym, på våra näthinnor. Men Bee Gees var förstås så mycket mer än så. Robin Gibb var en av vår tids största låtskrivare, med gigantiska hits under alla decennier från 60-talet fram till 00-talet, även om han kommit att överskuggas av brodern Barry.

Bee Gees historia inleddes faktiskt redan på 50-talet då Robin tillsammans med tvillingbrodern Maurice och storebror Barry började spela som pausakt på biografer i Manchester, men det var först våren 1967 som de fick en internationell hitsingel med den udda låttiteln New York mining disaster 1941. Senare på hösten fick de sedan sin första Englandsetta med Massachusets och sedan dess har de med regelbundna medelrum dykt upp på topplistorna. Robin Gibb hade sin senaste Englandsetta för bara tre år sedan, då han tillsammans med Comic Relief spelade in en egen version av Islands in the stream, som bröderna skrev åt Kenny Rogers och Dolly Parton på 80-talet. Den kommersiella ådran fanns alltid där i hans låtskrivande, stundtals kanske lite väl mycket, men även i den solokarriär som löpte parallellt med bandet finns det pärlor att hämta, såsom de baleariska 80-talsbeaten i Another lonely night in New York och Juliet eller den psykedeliska Mother & Jack från 1970 års debutalbum Robin's reign. Under de veckor som gick under uppehållet från Bee Gees fram till den första solosingeln skrev Robin Gibb över hundra låtar, han hade en otrolig produktionstakt.

Annons
X

Han var också den udda figuren i trion, från barndomens pyromandagar som fick familjen att flytta till Australien, fram till när han i Howard Sterns show chockade sina bröder genom att berätta att hans fru var bisexuell och att de föredrog att vara fler än två i sängkammaren. Gibb var en sann popexcentriker med ett djupt intresse för Englands historia och Charles Dickens, samt ett brinnande engagemang för det brittiska Labourpartiet.

Någon gång kring mitten av 2010 fick Robin Gibb beskedet att han hade drabbats av tarmcancer som även spridit sig till levern. I söndags förlorade vi så till slut en av de största, blåögda soulrösterna.

SPOTIFYLISTA:
5 Gibbs-låtar att lyssna på

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  BILDSPEL:
  Robin Gibbs karriär i bilder.

  Upplev hittarna igen blog.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X