Analys

Tomas Augustsson:En av tidernas främsta ledare

Tomas Augustsson

Att Steve Jobs bestämt sig för att sluta som koncernchef borde på kort sikt inte få någon större betydelse för Apple. Företaget har trots allt gjort bra ifrån sig även under Steve Jobs tidigare sjukledigheter och som ordförande kommer han att finnas kvar och vara inblandad i de strategiska besluten även framöver. Frågan är mer hur det går på lång sikt när Steve Jobs innovationskraft och detaljstyrning inte längre kommer att sätta daglig prägel på bolaget.

Publicerad
Annons

Själva tidpunkten var naturligtvis en överraskning. Men för investerare och it-analytiker var det knappast förvånande att Steve Jobs var på väg bort från posten som koncernchef för bolaget. Han hade trots allt återigen varit sjukledig en längre tid. Samtidigt var en kronprins informellt redan utpekad genom att den operative chefen Tim Cook, på nytt, skött de löpande uppgifterna på ett bra sätt.

På marknaden lär man också lugnas av att Steve Jobs som ordförande kommer att finnas med i bolaget även framöver, i synnerhet när de strategiska besluten ska tas. Men det blir förstås ändå en tydlig förändring när han inte kommer att finnas med i det dagliga arbetet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons