En av sex lever i slummen

Nästan en miljard människor - en sjättedel av världens befolkning - lever i dag i slumområden. Och situationen blir allt värre. Antalet sluminvånare kan fördubblas inom 30 år, varnar FN.

Under strecket
Publicerad
Annons

FN-programmet UN-Habitat har genomfört en omfattande studie av slumområden i 37 länder. Enligt FN är det den största granskningen i sitt slag hittills.
Resultatet av undersökningen är beklämmande. FN slår fast att 924 miljoner människor, 32 procent av världens stadsbefolkning, levde i slumområden 2001.
I utvecklingsländerna lever 43 procent av befolkningen i slumområden, jämfört med 6 procent i mer utvecklade regioner. Värst är det i de delar av Afrika som ligger söder om Sahara. Där uppgår andelen sluminvånare till hela 71,9 procent. Den världsdel som har flest boende i slumområden är Asien - där 60 procent av världens sluminvånare lever.
Det som främst oroar FN är att situationen ser ut att förvärras. Antalet sluminvånare ökade kraftigt under 1990-talet, och eftersom världens landsbygdsbefolkning ökat dramatiskt väntas allt fler flytta till städerna.
För att undvika detta måste ländernas regeringar lägga tyngdpunkten på självhjälp och på att rusta upp de befintliga slumområdena, snarare än att flytta
invånarna därifrån. tt

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons