En av måleriets vitala åldermän

Under strecket
Publicerad
Annons

Sven Sahlberg
Olle Nymans ateljé
Saltsjö-Duvnäs t o m 26/9

Olle Nymans ateljé i Saltsjö-Duvnäs, kantad av vatten och grönska och med förstklassig servering, ett idealiskt utflyktsmål. Den lilla konsthallen med några år på nacken, perfekt inlemmad, har inte minst blivit en hemvist för huvudsakligen äldre, etablerad bildkonst. Utställningen över Staffan Hallström härom året blev kanske den mest minnesvärda.
Den här gången har man satsat på Sven Sahlberg, som snart uppnår den respektingivande åldern av 95 år. Ett 30-tal målningar, flera av dem från senare år visar på obruten skaparlust. Det är som han på äldre dagar många gånger vågar mer, målar friare än någonsin. Född 1909, årsbarn med Olle Nyman, som gick bort för en tid sedan. Goda vänner under lång tid, finns dem emellan konstnärliga likheter, som Beate Sydhoff framhåller i sitt katalogförord. Nyman i ett alltmer arkitektoniskt måleri, Sahlberg finns oftare i en mjukare framtoning.
Sahlberg är nu ingen stilbildare eller nydanare. För mig är han
något av en klassisk realist med breda vyer, lite av en sentida impressionist med känsla för abstrakta tillägg. Han har sökt sig fram längs upptrampade stigar, men är där en målare med sinnena öppna inför det han har för ögonen, helt enkelt att i det vardagliga hitta den konstnärliga bilden.
År ut och år in tar han till sig verklighetens syner, huskroppar, interiörer, landskap, stilleben, ansikten radas upp. Alla dessa vanliga motiv som Sahlberg och också många andra målat sig igenom otaliga gånger under årens lopp.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons