Annons

Martin Kragh:En av historiens mest betydelsefulla författare

Vasilij Grossman (1905–1964) i Schwerin i Tyskland, 1945.
Vasilij Grossman (1905–1964) i Schwerin i Tyskland, 1945.

Den judiske författaren Vasilij Grossmans verk innehåller några av historiens viktigaste vittnesmål, ändå har han förblivit relativt okänd. En ny biografi beskriver hans gärning utifrån material som fram till nu varit otillgängligt.

Under strecket
Publicerad

Vasilij Grossman vid sitt skrivbord i Moskva, 1945.

Bild 1 av 1

En av de mest citerade kommentarerna om konst efter Förintelsen är Theodor Adornos påstående att poesi skriven efter Auschwitz är barbari. Vad som är mindre känt är hur Adorno fortsätter sitt resonemang i en paradoxal reflektion. ”Litteraturen”, skriver han, ”måste motstå denna dom … Överflödet av verkligt lidande tolererar inget förglömmande.” Om kampen mot tyranni är minnets kamp mot förgätenheten, måste Vasilij Grossman betraktas som en av historiens mest betydelsefulla författare.

Född 1905 som jude i den tsarryska staden Berdytjiv, i dagens Ukraina, dokumenterade Grossman som författare och krigskorrespondent några av det förra århundradets mest skrämmande och förödande händelser: den ryska revolutionen och inbördeskriget, Stalins tvångskollektivisering och massvälten på den sovjetiska landsbygden, den stora terrorn 1937–38, andra världskriget, Hitlers folkmord på Europas judar och Stalins antisemitiska kampanjer i slutet av 40-talet.

Annons
Annons
Annons