Annons
X
Annons
X

”En av de stora i amerikansk nutidshistoria”

En politiker med en oerhört stark personlighet, en av de mest betydelsefulla senatorerna någonsin i USA och en person med stark integritet och utstrålning. Så beskriver den svenska toppdiplomaten och före detta utrikesministern Jan Eliasson den avlidne Ted Kennedy. De båda träffades flera gånger.

Jan Eliasson, till höger, träffade Ted Kennedy flera gånger.
Jan Eliasson, till höger, träffade Ted Kennedy flera gånger. Foto: AP/SCANPIX ARKIV

Läs mer:

JAN ELIASSON TRÄFFADE TED KENNEDY FLERA GÅNGER

Jan Eliasson träffade Edward Kennedy för första gången på 1970-talet. Då var Eliasson relativt ny i Washington och hade tjänsten som sekreterare till Sveriges chargé d'affaires i Washington. USA var indraget i Vietnamkriget och Richard Nixon var president.

– Kennedy var då en framstående senator som jobbade med flyktingfrågor och humanitära frågor, berättar Eliasson på telefon från Genève.

De båda träffades i samband med diskussioner om amerikanska krigsfångar Vietnam. Tack vare Sveriges diplomatiska förbindelser med Nordvietnam fanns en öppning att få ut namnen på runt 400 soldater som tillfångatagits.

Annons
X

– Jag arbetade då med Kennedy. Vi genomförde en gemensam operation för att få ut namnen. Vi fick ut en lista på 379 namn och det var en kolossal lättnad för många familjer som då inte var säkra på att deras män levde överhuvudtaget.

Samarbetet blev alltså framgångsrikt och senare, under tiden som ambassadör i Washington, träffades de båda flera gånger till.

– Jag var ute på hans farm en gång med barnen och red. Då hade han alla generationer där. Han älskade det, att vara både med äldre och yngre, och han hade en väldigt stark familjekänsla, berättar Eliasson.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Sista gången de båda träffades var på operan i Washington 2005.

  – Han satt i raden bredvid mig och vi hälsade på varandra.

  Jan Eliasson beskriver Ted Kennedy som en av de största inom amerikansk politik.

  – Han var en oerhört stark personlighet, han utstrålade auktoritet och inflytande, och man kände att han var en av de mest betydelsefulla senatorer USA någonsin haft, säger Eliasson och fortsätter:

  – Han är en av de stora i amerikansk nutidshistoria. Hans arbete i kongressen och hans ställning i senaten gjorde honom till en av de främsta.

  Men även om Eliasson kom i kontakt med Kennedy tack vara engagemanget för humanitära frågor var det sjuk- och hälsovården som låg den amerikanska senatorn varmast om hjärtat. Kennedy ville genomföra en genomgripande reform och arbeta för att fler amerikaner skulle få tillgång till fri sjukvård.

  – Han var frustrerad över att det inte skedde någonting, och det var därför han ställde sig bakom Obama.

  Hur har Ted Kennedy påverkat dig?

  – Jag blev ju senare mer och mer engagerad i flyktingfrågor och jag tänkte då ofta tillbaka på samtalen jag hade med senator Kennedy. Det stärkte mitt intresse för de frågorna.

  Annons
  Annons
  X

  Jan Eliasson, till höger, träffade Ted Kennedy flera gånger.

  Foto: AP/SCANPIX ARKIV Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X