Annons

En av de sista utposterna för arbetarrörelsen

Var 2011 året då svensk politik förändrades i grunden? SvD har tidigare skildrat alliansens allt starkare grepp och Socialdemokraternas kris. Lena Hennel och Malin Hoelstad reste till en av arbetarrörelsens sista utposter.

Under strecket
Publicerad

”Så här mycket har vi inte kramats på länge, pappa”, säger Iris Dimitri till Algot Johansson när kameran blixtrar. Vänsterpartisten Iris Dimitri går i pappas fotspår - nästan. Han har alltid kallat sig för kommunist. Hon har aldrig gjort det.

Foto: MALIN HOELSTADBild 1 av 8

Hunden Elvis är knäpptyst när Sofia Bensalem tar några toner på Fattig bonddräng. Hon engagerade sig i Vänsterpartiet när Sverigedemokraterna tog sig in i riksdagen: ”Då bara måste jag göra något”.

Bild 2 av 8

Kråkslottet på höjden kommer att rivas. Medan diskussionerna pågick om det skulle bevaras eller inte så hann det förfalla. Det är inte det enda vackra trädhuset som har försvunnit på grund av rasrisken när gruvan under Malmberget växer.

Foto: MALIN HOELSTADBild 3 av 8

Risk för ras. Mätstationer finns utplacerade i hela Malmberget. Stora delar av samhället skakar när det sprängs.

Foto: MALIN HOELSTADBild 4 av 8

Partikamraterna har fått visa Tomas Nilsson (S) tillrätta. Som vikarie är det inte alltid lätt att hitta rätt i riksdagen. Men miljön är ny på mer än ett sätt. I hemkommunen Gällivare har Socialdemokraterna över 50 procent av stödet, i riksdagen är det 30 procent.

Foto: MALIN HOELSTADBild 5 av 8

”Man var inte bara en produktions faktor utan man hade ett värde i sig. Det var arbetarkamp, det.” Bror Wennström om gruvstrejken 1969.

Foto: MALIN HOELSTADBild 6 av 8

”Vi är stora kapitalister. Det här är samhällsomstörtande verksamhet”, skämtar Iris Dimitri om V:s loppmarknad. Ulla Vintén och Stig Eriksson plockar upp, medan Katinka Apelkvist inte riktigt vet var hon ska placera älghornet.

Foto: MALIN HOELSTADBild 7 av 8

Malmbergets musikkår spelar när tomteparaden går genom Gällivare. ”Annars är det arbetarrörelsen som anlitar oss mest”, berättar Dennis Bertlin.

Foto: MALIN HOELSTADBild 8 av 8

GÄLLIVARE
Aldrig i modern tid har den politiska vänstern varit så tillbakapressad. SvD fick ta sig tio mil norr om polcirkeln i jakten på en stark svensk arbetarrörelse. Men även här ringer varningsklockor.

”Jag hör smällarna när jag ligger här. Det är så att sängen skakar.”

Annons
Annons
Annons