X
Annons
X
Recension

Flickan som reste ensam. En biografi över Thora Dardel En anstormning – men Thora Dardel försvinner

Hon fick en fri uppfostran, skickades till Paris där hon porträtterades av Modigliani och nådde framgångar med romanen "Kungens frilla". Thora, född Klinckowström år 1899, hade ett otroligt liv, även utanför äktenskapet med Nils Dardel. Nu finns en fascinerande, nästan alltför rik, biografi.

Nils och Thora Dardel på altanen till den ateljévåningen i Montmartre i Paris som de bodde i under sitt äktenskap. Foto: TT
Läs mer om Sommarens böcker 2018

Alla var där. I Paris, vill säga, på tjugotalet. Och roligt hade de. Romaner, biografier, målningar och filmer har berättat det för oss, gång på gång. Nutiden känns lite beige i jämförelse.

Thora Dardel var där alla var. Bara det är orsak till kändisskap, och vi kan genast konstatera att det finns gott om berömda människor i Lindahls biografi. På ett sätt var hon en sådan människa, som var känd för att vara känd. Inte så att hon saknade egna färdigheter – ingalunda – men det är sällan de som lyfts fram. Boken börjar ab ovo med släkten, alltifrån rådsherren Henrik Klinckow i Stralsund på 1400-talet till den ryskfödda farmorsmodern, som i barndomen kastat blommor till Napoleon och som senare födde Thoras farmor "i det rum där Charlotte Corday en gång i tiden stuckit sin kniv i hjärtat på Marat". Det är klart att man fångas.

Nils och Thora Dardel på altanen till den ateljévåningen i Montmartre i Paris som de bodde i under sitt äktenskap.

Foto: TT Bild 1 av 3

Thora Dardel 1989 med porträ ttet som Amadeo Modigliani målade av henne 1919, i bakgrunden en målning av Nils Dardel.

Foto: Bertil S-son Åberg/SVT Bild 2 av 3

Ingemar Lindahl, diplomat och författare, debuterade 1965 som författare med diktsamlingen ”Ffånetter”. Han har skrivit ett antal diktsamlingar och biografier och utgav 1980 en biografi över Nils Dardel.

Foto: Fabian af Petersens Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X