Annons

Första svenskan i rymden tillbaka på jorden

Den svensk-amerikanska astronauten Jessica Meir har landat på jorden efter 205 dygn i rymden.

Den planet som hon nu återvänder till är inte densamma längre – virusfarsoten har vänt upp och ned på det mesta i världen.

Under strecket
Lars Pedersen / TT
Uppdaterad
Publicerad

Jessica Meir undersöks av läkare på plats efter att ha landat i Kazakstan, efter över 200 dygn i rymden. Astronauterna möttes av fint väder med klar himmel och 16 grader i luften.

Foto: Andrey Shelepin

Farkosten landade inte upprätt utan på sidan, en inte helt ovanlig företeelse vid dylika nedslag, enligt Nasa. Besättningen, däribland svensk-amerikanska Jessica Meir, verkade dock vara vid gott mod

Foto: Andrey Shelepin

Jessica Meris rymdresa pågick i 205 dygn, och är den sjätte längsta i Nasas historia. Här strax efter landning på fredagen.

Foto: Andrey Shelepin

Svensk-amerikanska Jessica Meir bars ut med ett stort leende på läpparna och mottogs med hurrarop från personalen på plats.

Foto: Andrey Shelepin

Strax efter klockan 7 på morgonen svensk tid utlöstes farkostens fallskärm, och efter några minuters lugnt dalande ned mot jorden landade Jessica Meir klockan 7.16 på en stäpp i Kazakstan, allt enligt plan.

Ressällskapet i den ryska kapseln var ryssen Oleg Skripotjka och amerikanen Andrew Morgan, och de återvände till fint väder med blå himmel och 16 grader på plats i Kazakstan.

Annons
Annons
Annons