Annons

En annan bild av paret Tolstoj

Sofia Tolstoj levde med en av litteraturhistoriens största män och var själv en fotografisk pionjär. Ofta beskrivs hon som sin makes värsta fiende. Men hennes opublicerade självbiografi berättar en helt annan historia.

Uppdaterad
Publicerad

I änden av en allé, där solen silar genom det täta lövverket, står en elegant, medelålders kvinna. Bilden har grevinnan Sofia Andrejevna Tolstoj tagit av sig själv, efter 31 års äktenskap med en av Rysslands största författare. Det romantiska självporträttet av den vitklädda överklasskvinnan säger inte mycket om hennes arbetskrävande vardag och de många tuffa törnar livet har utsatt henne för. Den estetiska iscensättningen skapar intrycket av en stolt och förfinad kvinna som älskar litteratur, musik och konst.

Förhållandet mellan Lev och Sofia Tolstoj har beskrivits som århundradets värsta äktenskap. Eftervärlden har också, i böcker och på film, framställt Sofia som en som motarbetade sin mans författarskap. Men utgivningen av hennes opublicerade självbiografi, dagböcker och brev, och inte minst upptäckten av över tusen fotografier tagna av henne själv, berättar en annan och mer komplex historia.

Sofia Tolstoj använde fotograferandet för att närma sig sjukdom och död. Här har maken skadat foten och ligger i sjuksängen på Krim vid Svarta havet 1902. Dottern Tanja knäböjer intill. Bildkompositionen bidrar till en sakral prägel.

Foto: LEO TOLSTOJ MUSEUM Bild 1 av 3

En drivkraft för Sofia Tolstojs fotointresse var uppgiften att dokumentera makens liv för eftervärlden. Hon tog massvis med portsätt av honom, men relativt få medan han skrev eftersom han inte ville bli störd. Detta foto i arbetsrummet från 1903 tyckte han däremot mycket om och berömde sin fru för, något han inte hade för vana att göra. ”Porträttet är vackert eftersom jag inte poserar. Händerna är fantastiska och uttrycket naturligt”, skrev han.

Foto: LEO TOLSTOJ MUSEUM Bild 2 av 3

Sofia Tolstoj skrev relativt lite i sina dagböcker om prosaiska saker som fritidsaktivteter och rekreation. Bilderna hon tog berättar dock om en familj som var aktiv och gillade tennis, cykling, bad och ridning. Här spelar Lev Tolstoj tennis med dottern Sasja och andra besökare på den stora egendomen Jasnaja Poljana 1896.

Foto: EO TOLSTOJ MUSEUM Bild 3 av 3
Annons
Annons
Annons
Annons