Annons

RoxyEn alltför hårt beskuren Instagram-värld

Alice Dadgostar är född 1995 och bor i Göteborg. Hon har gått på Skurups skrivarlinje och arbetat som researcher på P3 i Göteborg. ”Roxy” är hennes debutroman.
Alice Dadgostar är född 1995 och bor i Göteborg. Hon har gått på Skurups skrivarlinje och arbetat som researcher på P3 i Göteborg. ”Roxy” är hennes debutroman. Foto: Carla Orrego Veliz

Feminism och klassanalys blir poser i Alice Dadgostars debutroman om Roxy som går en skrivarlinje. Bäst är boken då den gestaltar motsägelsefulla tillstånd, tycker Rebecka Bülow.

Under strecket
Publicerad

Roxy och Polarna hänger på barer, klubbar och i kök. De är inflyttade till Malmö och en bit över tjugo år. Deras jargong är tät av kulturella referenser. Alla i gänget är vänster, feminister och de flesta verkar ha obegränsat med tid och pengar till att dricka öl.

Samtalen och chattarna mellan Roxy och hennes vänner är en viktig komponent i Alice Dadgostars debutroman. Rösten som berättar boken i tredje person skulle kunna vara en osynlig medlem i gänget. Eller så är den rösten egentligen Roxy själv. Hon går en skrivarlinje på folkhögskola och arbetar med ett textprojekt. Genom handledarens omdöme framkommer det att projektet liknar ”Roxy”. Boken handlar alltså om någon som gör sig själv till en karaktär, som ser på sig själv utifrån. Jag föreställer mig att hon gör det som på Instagram. 

Annons
Annons
Annons