Annons

En allmän försäkring för arbetslösa behövs

Inför en allmän inkomst- och omställningsförsäkring vid arbetslöshet och höj ersättningsnivån – det så kallade taket i a-kassan. Så kan Sverige rustas för den utveckling som arbetsmarknaden genomgår. Det skriver Miljöpartiet tillsammans med arbetsgivarorganisationen Almega.

Under strecket
Publicerad

Svensk arbetsmarknad genomgår just nu stora förändringar. Allt färre arbetar inom den traditionella industrin – tre av fyra svenskar jobbar med någon form av tjänster. Förändringarna innebär att många behöver byta arbete och bransch då och då. Det går lättare om de anställda känner en trygghet i förändringen. Därför är det problematiskt att en växande andel av befolkningen står utanför försäkringssystemet. Det försvårar möjligheterna för en växande tjänstesektor att hitta personer med rätt kompetens till lediga jobb. Arbetsmarknadens parter har träffat omställningsavtal som ska ge en sådan trygghet, men problemet är att alla inte omfattas av dessa avtal.

Det är därför viktigt att även de offentliga systemen underlättar omställningen. En effektiv matchning till jobb är en viktig del, men även den ekonomiska tryggheten påverkar människors vilja till förändring.

Annons
Annons
Annons