X
Annons
X
Recension

Reisen till Julestjernen Empatiska barn och ondsinta vuxna i norskt julspel

I Norge lever sagospelstraditionen vidare. "Reisen til Julestjernen" hade premiär julen 1924 och har sedan dess setts av över en miljon barn och vuxna. Svenskutbildade regissören Kjersti Horn uppdaterar den med glimten i ögat och lite teaterhistoria.

Selome Emnetu i ”Reisen til julestjernen”. Foto: Erika Hebbert

Traditionella sagospel till jul har sedan decennier ersatts av dramatiserade barnböcker eller moderniserade sagor på svenska barnscener. I Norge lever den gamla sagospelstraditionen vidare. ”Reisen til Julestjernen” hade sin premiär på Nationaltheatret i Oslo julen 1924 och spelas fortfarande; över en miljon barn och vuxna har hittills sett denna unika pjäs framföras på stora scenen i Oslo.

Nu ges den i en iscensättning från 2016 av den norska, men svenskutbildade, regissören Kjersti Horn. "Reisen til Julestjernen" (rätt nyligen utgiven med teaterhistorisk kommentar på Vidarforlaget) är skriven av Sverre Brandt, som var ekonomidirektör på Nationaltheatret under det tidiga 1920-talets publikkris. Han insåg behovet av en kassasuccé och författade detta långlivade julspel, som också filmatiserats.

Selome Emnetu i ”Reisen til julestjernen”.

Foto: Erika Hebbert Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X