Annons

Emmylou Harris ständigt på väg

Countrysångerskan Emmylou Harris är en aktad artist med stor integritet. I september kommer nytt material, ”Stumble into grace”. På sitt femte decennium som artist söker hon fortfarande nya vägar. Den 11 november spelar hon på Cirkus i Stockholm.

Under strecket
Publicerad

Emmylou Harris föddes 2 april, 1947 i Birmingham, Alabama. Hennes far var överste i marinkåren. Emmylou skötte sina high school-studier exemplariskt och fick stipendium till University of North Carolina för att studera dramatik. Hon låg även en tid vid Boston University. Dessutom blev hon Miss Woodbridge under gymnasietiden i Virginia.
Det är ingen typisk bakgrund för en countrysångerska. Så började också Emmylou Harris som folksångerska. Hon lämnade universitetet och sökte sig till kaféerna. Hon spelade in en snabbt glömd skiva 1969, ”Gliding bird”. Men viktigare än så: hon träffade Gram Parsons som ledde in henne i countryn. De turnerade tillsammans, och Emmylou Harris sjöng på Parsons två soloskivor. När Gram dog i en överdos 1973, var Emmylou etablerad på den alternativa countryscenen.

Vad som sedan följer är ett av de stoltaste kapitlen i countryns historia. Emmylou definierade countryrocken med sitt Hot Band. Hon sjöng bluegrass och white gospel. Hon inledde den neotraditionalistiska vågen med
”Blue Kentucky girl”, 1979, en våg som banade väg för countryns konstnärliga och kommersiella uppsving något tiotal år senare.
Men Emmylou Harris har aldrig slagit sig till ro. Hon utforskar ständigt nya musikaliska vägar. Hon spelade in ”Wrecking ball” för Daniel Lanois 1995, därefter en skiva för Lanois assistent Malcolm Burn.
På dessa skivor har Emmylou Harris skapat allt personligare ljudlandskap, och nu kommer hennes andra skiva för Burn, ”Stumble into grace”. När jag talar med Emmylou Harris på telefon från London, frågar jag om Malcolm Burns betydelse för hennes musik.

Annons
Annons
Annons