Recension

HarveyEmma Cline skildrar Harvey Weinstein bortom klichéerna

Emma Cline, född 1989 i Sonoma, är en amerikansk författare. Hon romandebuterade 2016 med den uppmärksammade ”Flickorna”.
Emma Cline, född 1989 i Sonoma, är en amerikansk författare. Hon romandebuterade 2016 med den uppmärksammade ”Flickorna”. Foto: Ricky Saiz

I Emma Clines noveller försöker människor hålla fast vid idén om sig själva som goda – även om det rör sig om Harvey Weinstein. Berättelserna är påfallande ofta skrivna ur mannens perspektiv, men blir starkast i huvudet på en trettonårig flicka, skriver Erika Vallin.

Under strecket
Publicerad
Natur & Kultur
Foto: Natur & Kultur
Natur & Kultur
Foto: Natur & Kultur
Annons

Närheten till en annan människa kan vara det finaste som finns. Eller värsta. Alla dessa förväntningar vi har – i relation till varandra och på relationerna i sig – som aldrig infrias. Maktspelen som pågår mellan partners, vänner, barn och föräldrar, chefer och anställda, som oavsett vem som vinner gör att bandet till den vi älskar eller är beroende av brister.

Emma Clines novellfigurer i ”Daddy” och kortromanen ”Harvey” kämpar på. De försöker hantera närheten till medmänniskorna eller avsaknaden av den, samtidigt som de krampaktigt håller fast vid berättelsen om sig själva som goda människor. I ”Eld upphör” anstränger sig en familjefar för att överbrygga spänningarna när de (typ) vuxna barnen kommer hem till jul men inser snart att det är för sent. Han vet ingenting om dem längre, lika lite som de känner till vad som pågår inuti honom. Såren från ”de dåliga perioderna” i barndomen finns kvar och varken bordsbön, vin eller hemmafilmer hjälper mot avståndet som brett ut sig mellan dem.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons