Emissionen pressar SEB

SEB:s aktieägare har ett mardrömsår bakom sig. Nu kommer ytterligare ras med all sannolikhet. SEB offentliggjorde i dag teckningskursen på 10 kronor till villkoret 11:5 i sin stora nyemission. Erfarenheten visar att aktiekursen kommer att dra sig ner mot de nivåerna. Hittills idag har dock aktien stigit.

Under strecket
Publicerad
SEB:s vd Annika Falkengren.

SEB:s vd Annika Falkengren.

Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX
Annons

Det är en nervös tid som väntar. Både för SEB:s ledning med vd Annika Falkengren i spetsen, och bolagets alla aktieägare. Nyemissionen på 15 miljarder är visserligen garanterad. Det vill säga banken har betalat utländska investmentbanker, Morgan Stanley, Goldman Sachs och UBS, stora belopp för att de ska gå in och teckna aktier i nyemissionen om intresset bland de befintliga aktieägarna är för skralt. Men tvingas investmentbankerna rädda nyemissionen med alltför stora aktieköp vore det ett stort bakslag förtroendemässigt för bankledningen, som fått se kursen rasa med 75 procent på ett år och med nästan 50 procent bara sedan årsskiftet.

De hårt prövade aktieägarna kan dessutom räkna med ny rejäla kursfall i SEB. Kursen stängde i går på 35 kronor. En teckningskurs på 10 kronor innebär en rejäl rabatt räknat på nuvarande kurs. Villkor för emissionen ger befintliga aktieägare rätt att teckna 11 nya A-aktier för 5 gamla A- och/eller C-aktier.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons