Annons
X
Annons
X

Efter Trumps inreseregler: Emirates drar ned på flyg

De skärpte säkerhetsreglerna som president Donald Trump beslutat om får Gulfstatsbolaget Emirates att dra ned på flygningarna till USA. Nu vill den amerikanska regeringen även se över inresereglerna för européer till USA. Än finns inget besked om hur det kan påverka svenska resenärer.

Trumps inreseförbud
Emirates drar ned på flygningarna till USA efter att de skärpta säkerhetsreglerna minskat efterfrågan.
Emirates drar ned på flygningarna till USA efter att de skärpta säkerhetsreglerna minskat efterfrågan. Foto: Adam Scheck/AP

Den nya amerikanska regeringen har beslutat om flera åtgärder som man anser höjer säkerheten och minskar risken för terrorattentat. Senast bestämde man att det blir förbjudet att ta med sig elektronik större än en mobiltelefon in i kabinen på flygningar till USA från tio flygplatser i Mellanöstern.

Bärbara datorer och läsplattor måste placeras i incheckade väskor i planets bagageutrymme. På det viset ville man komma ifrån risken att terrorister placerar bomber i datorerna som de sedan lätt kan utlösa inifrån planet.

Beslutet väckte kritik för att det tvärtom kan försämra flygsäkerheten. Det finns en oro för att det ska uppstå en svårsläckt brand i datorernas batterier som då blir svåra att komma åt i bagageutrymmet.

Annons
X

Men framför allt får reglerna stor effekt på alla affärsresenärer som ofta motiverar sina dyrbara businessbiljetter med att de behöver arbeta även under resan. Det blir svårt om de inte får ha datorn med sig in i kabinen.

De nya reglerna berör framför allt Gulfstatsbolag som Emirates, Qatar Airways och Etihad samt Turkish Airlines. De bygger sin verksamhet på att flyga in passagerare till sina stora bytesflygplatser i Mellanöstern och sedan ta dem vidare, exempelvis på resor mellan Asien och USA.

Nu uppger det största av Gulfstatsbolagen, Emirates, att resandet med bolaget till USA stadigt ökat fram till början av 2017. Men sedan har de nya reglerna fått så stor effekt på resandet att bolaget nu drar ned på flygningarna till USA.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Under de senaste tre månaderna har vi sett en signifikant försämring av bokningarna på alla våra USA-rutter och i alla resklasser, uppger en talesperson från Emirates i en skriftlig kommentar.

  Flygningar mellan Sverige och USA berörs inte av de nya reglerna och både SAS och Norwegian uppger att de inte har sett någon som helst effekt på efterfrågan på USA-resor. SAS ökade kraftigt sin kapacitet för flygningar till USA under förra året och ökar något även i år.

  – Bokningarna av resor till USA ökar och går enligt plan. Vi har inte märkt någon effekt på efterfrågan. Däremot är det en fortsatt väldigt stark prispress, säger Fredrik Henriksson, presschef på SAS.

  Norwegian ger i stort sett samma bild. Bolaget började flyga till USA 2013 och ökade under 2016 sin långdistanskapacitet med 50 procent, jämfört med året före. I år ökar bolaget långlinjekapaciteten ännu mer, med 75 procent och nästan allt är till USA.

  – Vi får in fler plan och ökar kapaciteten. Bokningsläget är som det brukar i april och vi har inte sett någon påverkan på efterfrågan, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson, informationschef Norwegian.

  Samtidigt kommer också signaler från USA om att svenskar och andra européer kanske måste börja söka visum för att resa in i USA framöver. För närvarande kan turister och affärsresenärer få tillstånd att resa in i USA bara genom att göra en elektronisk ansökan (ESTA), även om många andra grupper behöver visum även i dag.

  Men John Kelly, ansvarig för Hemlandssäkerhet, gjorde enligt nyhetsbyrån Bloomberg tidigare i veckan klart att han vill se över visumfriheten. Han oroar sig framför allt för att IS-krigare med europeiska pass ska utnyttja visumfriheten för att ta sig in i USA och begå terrorhandlingar.

  Det är än så länge oklart om det blir några förändringar för svenska medborgare. Varken flygbolagen eller svenska UD har fått besked om nya regler.

  – Vi känner till uttalandena om att den amerikanska administrationen gör en generell översyn av sina viseringsregler. Men något beslut om förändring har inte fattats och vi har inte fått någon information om att det är någon inskränkning att vänta för svensk del, säger Sofia Karlberg gruppchef på UD:s presstjänst.

  Annons

  Emirates drar ned på flygningarna till USA efter att de skärpta säkerhetsreglerna minskat efterfrågan.

  Foto: Adam Scheck/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X