Annons
X
Annons
X
Ledare
Gäst

Emil Strand: Kan vapenutveckling trygga freden?

Säkerhetsrådet

Militärteknologisk utveckling är inte enbart av ondo. Emil Strand uppmärksammar magnetkanonernas påverkan.

"Stjärnornas krig" blev en film, aldrig ett verkligt vapen. Men magnetkanoner?

"Stjärnornas krig" blev en film, aldrig ett verkligt vapen. Men magnetkanoner?

Teknikens påverkan på våra liv är omfattande och det gäller i minst lika hög grad inom det militära området. Internet, surfplattor och sociala medier har förändrat svenskarnas liv under 2000-talet och möjligen står vi inför en lika omfattande teknikförändring på det militära området.

Det jag talar om är utvecklingen av ”railguns”, det vill säga elektromagnetiska kanoner (magnetkanoner) som har potential att ersätta kulor och krut. Även om förändringen kanske inte kommer att bli så radikal som när kulor och krut ersatte pil och båge tyder mycket på att vi står inför ett militärt teknikskifte i närtid.

USA planerar under de närmaste åren att genomföra storskaliga tester av fartygsartilleri som använder elektromagnetiska kanoner. Med detta system får man mycket stora räckvidder och kostnaden per avskjuten enhet blir bara en bråkdel av vad dagens missiler kostar.

Eftersom dagens fartygsartilleri inte har de räckvidder som man kan uppnå med elektromagnetiskt artilleri finns potential att ersätta missiler som idag utnyttjas i denna roll. Går allt enligt plan kan USA få tillgång till en billig och långräckviddig bekämpningsförmåga som andra stater saknar.

Då systemen placeras på fartyg kommer rörligheten att bli stor och möjligheten finns att gruppera dessa enheter i Östersjön.

Annons
X

Konsekvenserna för Sverige kan jämföras med när USA införde kryssningsmissiler i Europa i stor skala kring 1980. Detta gav då upphov till en mängd nya frågor och nya realiteter. Det finns en möjlighet att liknande diskussioner skulle kunna uppstå om och i så fall när elektromagnetiska vapen skulle kunna bli operativa och placeras i Sveriges närhet.

I dagsläget bedöms tidshorisonten för införande av elektromagnetiska vapen ligga en bit in i framtiden. Men med ett skärpt säkerhetspolitiskt läge och ökade tekniksatsningar som en möjlig följdverkan kan det gå snabbare. Den klassiska jämförelsen kan vara utvecklandet av kärnvapen under andra världskriget som genomfördes överraskande och rekordsnabbt.

Motexemplet är den amerikanska utvecklingen av ett missilförsvar (Strategic Defense Initiative, SDI) på 80-talet som inte kunde fullföljas på grund av tekniska svårigheter, men trots detta fick en stor säkerhetspolitisk påverkan. En utveckling i närtid är kanske inte sannolik, men skulle den inträffa kan konsekvenserna bli stora.

I den ryska och tidigare sovjetiska propagandan målas nästan alltid amerikanska satsningar på ny vapenteknik ut som hot mot freden och stabiliteten. Tyvärr har denna propaganda fått alltför stort genomslag i Sverige.

Sanningen från ett svenskt perspektiv är snarare den motsatta och vi bör välkomna om USA kan fortsätta att upprätthålla ett tekniskt övertag mot demokratiernas fiender i form av överlägsen vapenteknik.

EMIL STRAND har arbetat bland annat som handläggare för Östeuropa på Utrikesdepartementet samt vid ambassaderna i Moldavien och Georgien. Hans föregående artikel handlar om det ryska kärnvapenhotet.

Stäng

POLITISKA CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – Tove Lifvendahls kommentarer direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Redaktionens lyssnartips! I Podd72 intervjuas Rysslandsexperten Gudrun Persson vid FOI, Benedicte Björnland från norska säkerhetspolisen och thrillerförfattaren Lars Wilderäng. Redaktörer: Christian Palme och Patrik Oksanen.

  Annons

  "Stjärnornas krig" blev en film, aldrig ett verkligt vapen. Men magnetkanoner?

  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X