Annons

Emil Källström: Tack för allt, Thorbjörn

Centerpartiledaren Thorbjörn Fälldin röker pipa utanför huset hemma på gården Ås i Ramvik på valdagen 1973.
Centerpartiledaren Thorbjörn Fälldin röker pipa utanför huset hemma på gården Ås i Ramvik på valdagen 1973. Foto: Olle Lindeborg / TT
Under strecket
Publicerad

Han var bonden som blev statsminister och bröt ett 44-årigt socialistiskt maktinnehav. Han var brevkursstudenten som blev hedersdoktor vid det universitet han själv lagt grunden för. Och när en ubåt från supermakten Sovjetunionen kränkte svenskt territorium så var det Thorbjörn Fälldin från Ramvik som gav ordern "Håll gränsen!".

När Thorbjörn lördagen den 23 juli 2016 somnade in bland familjen hemma på gården var det en av svensk politiks största ledare som lämnade jordelivet. Han fick uppleva 90 händelserika år och var med och formade det moderna Sverige.

Thorbjörn Fälldins politiska ledarskap tog alltid avstamp i den enskilda människans liv. Thorbjörn var känd för att alltid fråga sig hur de olika storpolitiska besluten skulle påverka grannarna och vännerna i Ramvik och runtom i Sverige. Underifrånperspektivet och det sanna förtroendemannaskapet stod i första rummet.

Thorbjörn förknippas med skilda politiska sakfrågor som decentralisering, maktdelning, kärnkraftsmotstånd, nordiskt samarbete och kamp mot miljöförstöringar. Hans regeringar slog rekord i jämställdhet. I grunden fanns en samlad vision om ett bättre samhälle där alla människor är lika mycket värda och får makt och möjligheter att påverka sina liv.

Annons
Annons

Under tio gråa höstdagar 1981 höll Sverige andan. En sovjetisk kärnvapenbestyckad ubåt hade gått på grund i Karlskrona skärgård. Vid den svenska territorialgränsen stod en sovjetisk flotteskader, beredd att gå in. Vid flera tillfällen var skarp eldgivning bara sekunder eller meter bort. Bördan av att hantera denna kris föll nästan helt på Thorbjörn Fälldins axlar. Få har utstått en dylik prövning i sitt ledarskap, men Sveriges statsminister stod pall. Situationen krävde lugn, visdom och tuffhet. Denna episod blixtbelyser alla de Thorbjörns egenskaper som gjorde honom till framgångsrik förtroendeman.

Thorbjörn Fälldins gärning bär på viktiga lärdomar. I en tid då det upplevda avståndet mellan väljare och valda ökar visar Thorbjörn hur även de med de finaste titlar kan vara närvarande och jordnära. Även om uppdragen tog honom till maktens korridorer och fina salonger världens alla hörn var det alltid samma gamla Thorbjörn som kom hem igen. Vila i frid.

Emil Källström är ekonomisk-politisk talesperson
för Centerpartiet.

Texten publiceras även i allahanda.se

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons