Annons
X
Annons
X

EM-segern ska väcka ”djuriska instinkter”

”Om man ser krisbekämpningen som att hälla vatten på en eld så var segern igår några droppar medan det som beslutades i Bryssel förra veckan är brandsprutan.” Så beskriver Luis Martinez Arévalo, handelsråd på Spanska ambassaden i Stockholm, betydelsen av landets fotbollsframgång igår.

– När krisen startade 2008 var det problem i den reala ekonomin. Vi förlorade i konkurrenskraft och hade ett hemskt underskott på omkring 10 procent i bytesbalansen. Men detta är på god väg att lagas. Exempelvis kommer vi i år nå jämvikt med noll procents underskott i bytesbalansen, säger Luis Martinez Arévalo.

Han förklarar att Spanien historisk alltid haft ett inflöde av kapital i landet och där är man alltså inte än men konkurrenskraft håller på att återtas. Exporten till flera länder, inklusive Sverige, växer.

– Det viktiga nu är att få stopp på den finansiella paniken. Och för detta är besluten som fattades i Bryssel förra veckan mycket viktiga, säger Luis Martinez Arévalo.

Annons
X

Han är alltså nöjd med överenskommelserna som gjordes men förklarar att man samtidigt är medveten om att det handlar om ett skelett till en överenskommelse och att utformningen av åtgärderna måste utvecklas.

Vad gäller EM-segern så tror han på en vis effekt för ekonomin.

– Ända sen Keynes tid vet vi att mycket av det som händer i ekonomin har subjektiva kopplingar. Om folk känner sig dystra så konsumerar de inte och då kan man inte investera och så blir det en negativ cirkel. Så alla element som höjer moralen, eller som Keynes uttrycker det ”djuriska instinkter”, i tider som dessa när vi befinner oss i recession är förstås positivt. Hur viktig den faktorn är i det här fallet kan jag inte bedöma, men det är definitivt så att psykologiska faktorer har betydelse för ekonomin.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I Spanien ligger en stor del av de offentliga skulderna på regional nivå. Landet är också politiskt splittrat och det är inte bara i Baskien som det funnits en vilja att bryta sig loss från resten av Spanien. I ett TV4-reportage direkt efter gårdagens final framgick att alla inte var överlyckliga över La Rojas seger. I Katalonien uppgav några av dem som intervjuades i princip att de bara gläds om det är en Barcelona-spelare som gör mål.

  – Fast jag tycker inte det är riktigt korrekt utan en mycket selektiv bild av hur det är i Katalonien. Folk firar absolut den här segern även i Barcelona precis som i övriga Spanien, säger Luis Martinez Arévalo.

  Samtidigt förnekar han inte att det finns ett tydligt politiskt problem med regionerna. Han förklarar att den regionala autonomin funnits sedan demokratin infördes i Spanien eftersom det var folkets vilja att styret skulle delas.

  – Detta har sedan utvecklats på ett ohälsosamt sätt - i vissa aspekter. Det finns till exempel för lite kontroll över vad de styrande i regionerna spenderar. Det finns en asymmetri, de får pengar i princip på automatik sen spenderar de det utan kontroll och sen kommer de och gråter till Madrid när de får ett underskott. Och när de inte får mer pengar så går de ut och säger, kolla på Madrid de bryr sig inte om oss. Det där måste ändras, säger Luis Martinez Arévalo.

  Han förklarar att den nuvarande regeringen varit tydlig med att det också kommer att bli förändringar och till och med bli sanktioner mot de styrande i regionerna som inte håller budgetdisciplin. Detta är också vad som just nu händer i Katalonien - som tillhör de värsta syndarna när det gäller spenderande av offentliga medel. En regionpresident har redan åtalats för ovarsamt spenderande av offentliga medel och fler utredningar pågår.

  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X