Annons

Joni Hyvönen:Elvis tvillingbror satte rocken i rullning

Tvillingsjälar? Elvis Presley, Scott Walker, David Bowie och Nick Cave.
Tvillingsjälar? Elvis Presley, Scott Walker, David Bowie och Nick Cave. Foto: TT

Den enskilda person som förmodligen kom att betyda mest för Elvis Presleys karriär var hans dödfödda tvilling Jesse. Relationen till saknade tvillingar är över huvud taget ett motiv som återkommer påfallande ofta inom rockmusiken.

Under strecket
Publicerad

Klockan fyra på morgonen den 8 januari 1935 sätter Gladys Love Smith Presley två barn till världen. Den första överlever inte, den andra blir känd långt utanför Tupelo, Mississippi. Den överlevande Elvis Aron Presley glömde aldrig sin döde tvillingbror, Jesse Garon Presley – med mellannamnet som ett sammanbindande rim, Aron med ett ”G”. Som tonåring signerade Elvis sitt mellannamn med ett litet ”a” (som en påminnelse om sin förlorade hälft) och besökte ofta broderns grav i Priceville Memorial Gardens för att tala med honom. När en tvilling dör, sade modern Gladys, får den som överlever bådas krafter.

Idag lever fler tvillingar än någonsin. Skälet till det kan vara att kvinnor föder i högre ålder, utbredningen av assisterad befruktning eller arvsanlag. Att tvillingar finns snart sagt överallt gör att man kan tala om en kultur av kopior: filmer, tv-serier och romaner om tvillingar varvas med så kallade digitala tvillingar – levande virtuella modeller som spås bli framtiden för allt från industri och vård till stadsplanering och artificiell intelligens. Familjemedlemmar skiljer sig visserligen från kopiorna på ens hårddisk. Men tvillingen som inte överlevde har det gemensamt med kopian att han eller hon har blivit en idé som kan spegla vad som helst, inte en verklig person som kan säga emot en. Samhörigheten som den levande tvillingen kan ha med sin förlorade hälft påminner också om det emotionella släktskap som många lyssnare etablerar med artister, även om de är döda.

Annons
Annons
Annons