Elvira, 7, gav paket till sjuka barn

Julen är inte rolig för alla. Elvira ville göra något för barn som ligger på sjukhus.

Malak Alhafari, 8 år, var ett av barnen på Helsingborgs lasarett som fick en julklapp av Elvira. Hon är inlagd för magsmärtor och blev jätteglad för besöket!
Malak Alhafari, 8 år, var ett av barnen på Helsingborgs lasarett som fick en julklapp av Elvira. Hon är inlagd för magsmärtor och blev jätteglad för besöket! Foto: Mats Roslund/ Sydsvenskan/TT

Om man är ensam, sjuk, har en mamma eller pappa med missbruksproblem, eller föräldrar som inte har råd med julfirande kan hög­tiden kännas som en väldigt tung tid. Många barn vill hjälpa andra barn som har det tufft.

Elvira från Laröd i Skåne är ett av de barn som ­engagerat sig. I våras målade hon en bild i skolan. Motivet är en tjej med ett ­delat ansikte – en halva är glad och den andra är ledsen – som hon kallar sin egen ­Picasso-tavla.

–  En dag när jag och min familj satt och pratade om bilden kom vi på att vi skulle sälja den för att samla in pengar till något bra, berättar hon.

Elvira och hennes familj lät trycka upp teckningen, och ­köpte ramar så att det blev en fin tavla. Elvira bestämde sig för att köpa julklappar till barn som ligger på sjukhus för pengarna hon fick in.

–  Jag tyckte synd om barnen som är sjuka och ville att de skulle få en lite bättre jul, säger Elvira.

Hennes mamma Linnéa pratade med sjukhuset, som blev jätteglada och tyckte det var en bra idé. Elvira började sälja tavlan, först till alla familjen känner och sedan med hjälp av mamma Linnéa som bland annat sålde den via Facebook och Instagram.

Folk från hela landet har köpt tavlan. Elvira skickade också ett brev till Kungen och frågade om han ville köpa bilden.

Elvira samlade in pengar och köpte 200 julklappar till barnen som ligger inlagda på Helsingborgs Lasarett. Foto: Mats Roslund / Sydsvenskan / TT / Svenska Dagbladet

–  Han köpte ingen, men det gjorde Kronprinsessparets stiftelse. Och Kungen skickade ett brev med en bild på hela kungafamiljen där han tackade för Elviras engagemang, säger Linnéa.

Elviras mål var att få ihop 10 000 kronor att köpa julklappar för. Det blev 13 000 kronor, som räckte till 200 julklappar. Eftersom det blev många klappar över kommer barnavdelningen dela ut dem under året när barnen fyller år. Elvira var själv med och handlade julklapparna – leksaker som bilar, dockor, spel och pussel. Det svåraste var att slå in paketen.

– Vi fick åka till leksaksaffären fem gånger. Det tog jättelång tid, men jag fick hjälp av min familj.

På luciadagen åkte hon till­sammans med mamma Linnéa och lillasyster Lovelia, 5 år, för att dela ut klapparna.

–  En flicka som jag kramade blev jätteglad. Hon sa "tack så jättemycket" och gav mig en stor kram tillbaka.

Många barn var så sjuka att de inte kunde lämna sina rum, men till dem skulle sjuksköterskorna ge julklapparna lite senare. Nu funderar Elvira på att starta en ny insamling, och har ett tips till andra barn som vill hjälpa:

–  Det bästa är att bara sätta igång. Och komma på en liten grej så att den som skänker pengar får ett minne, säger Elvira.

Malak Alhafari, 8 år, var ett av barnen på Helsingborgs lasarett som fick en julklapp av Elvira. Hon är inlagd för magsmärtor och blev jätteglad för besöket!

Foto: Mats Roslund/ Sydsvenskan/TT Bild 1 av 2

Elvira samlade in pengar och köpte 200 julklappar till barnen som ligger inlagda på Helsingborgs Lasarett.

Foto: Mats Roslund / Sydsvenskan / TT / Svenska Dagbladet Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X