Elva historiepoddar du bör lyssna på

Tips på historiska poddar.
Tips på historiska poddar. Foto: Darko Bandic/AP och Proyecto Tlalocan/AP

Det produceras allt fler historiepoddar – här väljer antikhistorikern Ida Östenberg 11 poddar som får tiden att gå snabbt. Från en podd om europeisk historia till en personlig favorit.

Under strecket
Publicerad
Annons

Bland amatörpoddarna är ”Den blå hästen” (som spelades in under 2012-14) och ”Historiepodden” enormt populära. I ”Den blå hästen” samspråkar Malin Åkersten Triumf med sin historieberättande pappa Ulf, och ibland även med mamma Ulla, om särskilt de europeiska ländernas historia. Pappa Ulf är oerhört kunnig, och ja, han skarvar rejält, men programmet utger sig inte heller för att vara akademiskt korrekt. Det är något mycket tilltalande med formatet den berättande pappan som jag tror vinner genklang i en uråldrig mänsklig önskan att höra den äldre generationen förtälja historier om historien. Malin Åkersten Triumf leder också samtalen med inkluderande öppenhet, känslighet och precision.

”Historiepodden” fyller en liknande funktion, men utgörs av ett mer grabbigt samtal. Historielärarna Daniel Hermansson och Robin Olovsson kastar sig oförskräckta mellan ämnen som den romerska republiken, första världskriget och Palmemordet. Deras samtal är imponerande påläst, engagerat, charmigt, men emellanåt, i mitt tycke, också lite pratigt.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons