Elsam-styrelsen nobbar Vattenfall

Elsams styrelse avvisar Vattenfalls bud. Den svenska energijätten kastar dock inte in handduken i kampen om Danmarks största elbolag.

Under strecket
Publicerad
Annons

Vattenfalls bud i måndags fick ett snabbt svar av Elsam. I går gjorde styrelsen tummen ner för Vattenfall och rekommenderade i stället 20-talet ägare att fullfölja fusionen med det statliga danska gasbolaget Dong.

Efter starka påtryckningar från den danska regeringen undertecknades 10 december förra året ett avtal om sammanslagning av Dong och Elsam. Dong och den danska regeringen, som har stöd av den socialdemokratiska oppositionen, vill skapa ett stort danskt energibolag.
Elsam är dessutom störste ägare till Energi E2, den andra stora elproducenten i Danmark. Man har dessutom lagt bud den näst störste ägaren
i detta bolag, ett kommunägt företag i Köpenhamn.
Spelet handlar alltså om betydande delar av dansk elproduktion. Vattenfall avskräcks inte av svaret från Elsams styrelse.
– Vi tycker fortfarande att Vattenfall har gett Elsams ägare ett bättre alternativ. Vi fortsätter samtalen med ägarna, säger Vattenfalls informationschef Martin May.

Annons
Annons
Annons