SvD Perfect Guide

Elsa Billgrens 5 bästa Nice-tips

Foto: Elsa Billgren

Nice är staden som har allt, enligt programledaren Elsa Billgren. Här checkar hon in på ett gammaldags hotell, strosar längs med Rue Bonaparte och shoppar på Cours Saleya.

Text: Gabriella Kvarnlöf - 20 juni 2017
Annons
Villa Rivoli/Pressbild
Foto: Villa Rivoli/Pressbild
Elsa Billgren
Foto: Elsa Billgren
Foto: Villa Rivoli/Pressbild

Hotell: Villa Rivoli

Det här lilla krypinet ligger i ett gammalt 1800-talshus lite utanför de centrala delarna av Nice. Rummen är sött inredda med blommiga brokadtapeter och öppen spis. Allt är väldigt gammeldags och charmigt och det finns en innergård man kan hänga på. Jag tycker boendet är bland det viktigaste att planera inför sin resa, det är viktigt att ha en härlig bas. Tycker ofta det är värt att åka någonstans bara för att få bo på ett bra hotell. Jag blev rekommenderad det här hotellet av en vän och det är alltid så jag hittar de bästa hotellen.

10 Rue de Rivoli, villa-rivoli.com

Foto: Elsa Billgren
Annons
Annons
Elsa Billgren
Foto: Elsa Billgren
Elsa Billgren
Foto: Elsa Billgren

Gata: Rue Bonaparte

Min favoritgata i Nice ligger nere vid hamnen. Det är så mycket turister när man går längs med strandstråket Promenade des Anglais, men på Rue Bonaparte är det mer levande och härligt. Här ploppar det titt som tätt upp nya restauranger, barer och caféer. Det känns som att det är den hippa gatan på något sätt, där Nice yngre invånare hänger. Här slår jag mig gärna ner på något brokigt ställe och tar en drink.

Rue Bonaparte

Foto: Elsa Billgren

Restaurang: La Maison de Marie

Mitt på den jobbigaste och turisttätaste gatan finns faktiskt den bästa restaurangen ironiskt nog. La Maison de Marie är en klassisk Nicerestaurang med franskt kök som plockat in italienska influenser i sin matlagning. De har en fantastisk pasta vongole som jag brukar ta med krispigt rosévin till. Inredningen är klassiskt och tidlöst lyxig och jag sitter helst utomhus, även under hösten.

5 Rue Massena, lamaisondemarie.com

Foto: Elsa Billgren

Museum: Matisee-museet

Museet är trevligt, men egentligen är det bussresan dit jag vill tipsa om, och parken som omgärdar museet. Betala två euro och hoppa på bussen som tar dig uppför slingriga bergsvägar hit och njut av den fantastiska utsikten längs vägen. I parken runt museet ligger en olivträdslund, citronbuskar och en gammal kyrka. Det är skönt att gå omkring och njuta här uppe, borta från allt stök nere i staden.

Annons
Annons
imago stock/imago sportfotodienst
Foto: imago stock/imago sportfotodienst
Elsa Billgren
Foto: Elsa Billgren

164 Avenue des Arènes de Cimiez, musee-matisse-nice.org

Foto: imago stock/imago sportfotodienst

Marknad: Cours Saleya

Med chark, bröd, vin och filt behöver man inget mer.

Jag går alltid till marknaden i gamla stan och köper ost och charkbitar, även färsk pasta och baguetter. Jag tar alltid get- eller fårostar som är extra krämiga. Ett tips är att köpa med en flaska kall rosé och inhandla resten på marknaden för att sedan slå sig ner på stranden och ha picknick. Med lite chark, bröd, vin och filt behöver man inget mer.

Cours Saleya

Foto: Elsa Billgren

VEM
Elsa Billgren, inredare på tv-programmet Äntligen Hemma och bloggare på elsa.elle.se

VAR
Nice, Frankrike.

HUR
Flyg till Nice med SAS för cirka 2 500 kronor.

Annons