Annons
X
Annons
X

Elop: Nokia ska bli större än Apple igen

Nokia ska återta positionen som mobiletta i världen. Nokia-vd:n Stephen Elop siktar högt och säger i en intervju att det nu tilltufsade finska bolaget ska bli störst både på smarta mobiler och på mobilmarknaden totalt.

[object Object]
Nokiachefen Stephen Elop med en Lumia 920. Foto: SCANPIX

Det är en revanschsugen Nokia-vd som Dagens Industri har träffat på det finländska bolagets svenska kontor i centrala Stockholm. Med över två år som högsta chef har Elop varit med på en företagsresa som han knappast hade räknat med när han tillträdde efter att hösten 2011 flyttat från Seattle och lämnat toppjobbet på Microsoft.

I fjol tappade Nokia positionen som världens största tillverkare av mobiltelefoner till Samsung. Då var Elop snabb med att lova att ”hans” bolag snabbt skulle återta guldpostionen. Men målet – som handlar om att bli störst vad gäller antalet tillverkade mobiltelefoner – är inte så svårt att nå. Det går att producera billiga mobiler ”en masse” för kanske 300 kronor styck. Vad som är värt något är värdet per mobil. Dagens Industri konstaterar att Apple under förra året omsatte mer på ett kvartal på Iphone än vad Nokia omsatte på alla sina mobiler under hela 2012.

Men Nokia-vd:n är nu än mera ambitiös i sina tillväxtplaner. Ambitionen är också att utmana Apple.

Annons
X

– Mitt mål är att vi på sikt ska vara en klar vinnare. Vi är med för att vinna.

Elop tror att Nokia åter kan bli det varumärke all mobilköpare vill ha, istället för Iphone eller Samsung Galaxy som är mest eftertraktade av köparna i dag.

– Det kommer att ske när vi får fler produkter som Lumia 920. Det är en produkt som står för något som konsumenten vill vara. Den är annorlunda och fler och fler konsumenter säger ”jag älskar den”.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Stephen Elop uttrycker i intervjun med Dagens Industri även stor tillförsikt kring köpet av det svenska bildbehandlingsbolaget Scalado under förra året.

  – Det har varit en utmaning där företaget har gått igenom stora förändringar. Nu börjar vi se frukten av vårt arbete. Jag är väldigt nöjd med hur vi har skapat produkter som sticker ut tack vare våra karttjänster och vår teknik för bildbehandling.

  Han konstaterar att han är övertygad om att Nokia kommer att dominera Windowsmarknaden, bland annat tackj vare det täta samarbetet med Microsoft. Elop pekar i intervjun också på att nätverksbolaget Nokia Siemens Networks, som koncernen äger tillsammans med Siemens, har tillfrisknat. Efter ett stort sparprogram vände detta samägda bolag till vinst under fjolåret, samtidigt som det lyckades knapra marknadsandelar.

  Stephen Elop hymlar inte med att Nokia Siemens Networks är till salu men uttrycker sig försiktigt.

  – Vi är öppna för alla alternativ. Vi kommer att välja det som ger bäst avkastning för våra aktieägare, säger han till tidningen.

  QUIZ: Vad kan du om telefonnummer? quiz.svd.se QUIZ: Vad kan du om internetadresser? quiz.svd.se QUIZ: Vad kan du om sociala medier? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Nokiachefen Stephen Elop med en Lumia 920.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X