Elon Musk
Elon Musk Foto: Noah Berger/AP

Elon Musk: Om du berättar kan du hamna i fängelse

Exklusiv långläsning | Elon Musk kan bli ihågkommen som en av de viktigaste personerna under detta årtusende. Är hans kamp för att rädda världen bara ett försök till revansch mot en hänsynslös pappa? Författaren Neil Strauss fick en unik inblick i en av vår tids främsta hjärnor – vars största fruktan är att bli lämnad ensam.

Uppdaterad
Publicerad

Det är fredag eftermiddag på SpaceX:s huvudkontor i Hawthorne, Kalifornien. Tre av Elon Musks barn – en av hans trillingar och båda hans tvillingar – är på besök på pappas jobb. Musk har på sig en grå t-shirt och sitter i en snurrstol vid sitt skrivbord. Det är inget privat kontor med stängd dörr, utan en lättillgänglig hörnplats prydd med rymdprylar, fotografier på hans raketer och minnen från Tesla och hans andra företag.

En inramad affisch på väggen föreställer ett stjärnfall med texten: ”Ser du stjärnan i det blå, allt du önskar kan du få. Om det inte faktiskt rör sig om en meteorit som rasar mot jorden och förintar allt liv. Då är det mer eller mindre kört oavsett vad du önskar dig. Såvida det inte är att dö av en meteorit.”