Analys

Per Lindvall:Elnätsbolag gör extrema vinster – kunder får storstryk

Per Lindvall

Energimarknadsinspektionen har fullständigt misslyckats med att reglera elnätsmonopolen. Konsumenterna får storstryk medan nätägarna kammar hem storvinster. Fortums försäljning och senast Vattenfalls uppskrivning av näten vittnar om extrem lönsamhet.

Under strecket
Publicerad
Annika af Klercker
Foto: Annika af Klercker
Annons

I stort sett alla företag vill undvika konkurrens för att uppnå maximal lönsamhet. Några företag har inte behövt anstränga sig alls. Ofta är de så kallade naturliga monopol. Det vill säga det finns ingen som helst ekonomi för en annan aktör att ta sig in på marknaden. Så ser det ut på eldistributionsmarknaden. De stora drakarna Eon, Vattenfall och Ellevio, (före detta Fortum Distribution) skär guld med täljkniv.

Villaägarna var ute i en debattartikel i Västsverige förra veckan och visade på de stora skillnaderna i elnätsavgifter. Och även om det borde finnas en del betydande skillnader mellan olika nätföretag beroende på de fysiska förutsättningarna, där glesbygd med långa avstånd och färre anslutna abonnenter driver upp kostnaderna i alla led, så är det inte där de stora skillnaderna finns. Ägandet verkar vara viktigare. De mindre, ofta kommunala, men även privatägda nätföretagen ligger klart lägre i pris än de tre stora drakarna.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons