Annons
X
Annons
X

Elmehagens pudel inget värd

Christer Elmehagen har ­klarat sig genom AMF-skandalen förvånansvärt hel­skinnad. Fram till nu. Hans så kallade pudel från inledningen av affären är inget värd när det nu uppdagas att han farit med osanning.

Foto: TOMAS ONEBORG / SVD / SCANPIX

Mer om skandalen

ANALYS | FARLIGA LÖGNER

Att Christer Elmehagen hittills klarat sig så pass bra undan den värsta stormen beror antagligen på att han tidigt gick ut offentligt och ångrade sitt tilltag.

Trots att han genom sin flyttmanöver räddade drygt 3 miljoner kronor åt sig själv har han i stort sett ansetts som ganska ärlig. Han hade i förväg kollat med AMF:s jurist att det inte var fråga om en insideraffär, han erkände att han ångrade sig efteråt och han offentliggjorde valda delar av sitt pensionsavtal.

Ur pr-synpunkt var det en äkta pudel. AMF:s medietränare måste ha jublat när man såg att hundtricket fungerade.

Annons
X

För det som sedan hände var att efter avslöjandet att Elmehagen under sina tio år på AMF kvitterat ut över 104 miljoner kronor i lön och pensionsavsättningar, varav betydligt mer än hälften i pension, hamnade mediernas fokus istället på AMF:s styrelse och i synnerhet på LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin.

Visserligen har styrelsen antytt att den förts bakom ljuset av Christer Elmehagen och en utredning ska ta reda på hur det egentligen gick till när det famösa pensionsavtalet skrevs, men likafullt är Elmehagen i mångas ögon en bifigur både till avtalet (han blev ju erbjuden ett avtal som han accepterade) och till flytten av sina pengar (han frågade AMF:s jurist som gav klartecken).

Uppgifterna att Christer Elmehagen mycket väl visste vad han gjorde och att det ifrågasattes av de anställda redan innan han rådgjorde med AMF:s jurist, ställer förloppet i ett helt nytt ljus. Om Elmehagen har ljugit i det lilla kan han ha ljugit i det stora, det vill säga hur det gick till när löne- och pensionsavtalen skrevs och inte minst hur avtalen ska tolkas.

Antagligen skolkade Christer Elmehagen från den del i medieträningen som handlar om betydelsen av att aldrig ljuga och att lämna ut alla fakta ner i minsta detalj korrekt. Alla hans uppgifter när det gäller avtalen kommer från och med nu att ifrågasättas på ett helt annat sätt än om han varit sanningsenlig när han rullade runt på mattan i AMF-skandalens första skede.

Det är för övrigt glädjande att notera att den etiska varningsklockan har fungerat ute i AMF:s organisation bland tjänstemännen medan ledningen, med vd Christer Elmehagen och Ingvar Skeberg, helt saknat skrupler.

Annons
Annons
X
Foto: TOMAS ONEBORG / SVD / SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X