Annons
X
Annons
X

Elmehagen ska betala tillbaka 20 miljoner kronor

LO kräver AMF:s förre vd Christer Elmehagen på mångmiljonbelopp. Sammantaget kan ska Elmehagen betala tillbaka mer än 20 miljoner kronor. Det har skett saker bakom ryggen, sade LO:s Wanja Lundby-Wedin på en presskonferens sent på söndagskvällen. ”Jag har inga planer på att avgå”, sade hon också.

Christer Elmehagens pensionslösning gick inte rätt till och nu kräver LO tillbaka sammanlagt 20 miljoner kronor från förre AMF-vd:n. Anja Lundby-Wedin berättade om beslutet på en sen presskonferens på söndagskvällen.
Christer Elmehagens pensionslösning gick inte rätt till och nu kräver LO tillbaka sammanlagt 20 miljoner kronor från förre AMF-vd:n. Anja Lundby-Wedin berättade om beslutet på en sen presskonferens på söndagskvällen. Foto: SCANPIX

Mer om skandalen

– Jag sa att jag känner mig lurad och det jag upplever tydligt är att vi i styrelsen har blivit vilseledda och förda bakom ljuset. Vi fick förklaringar som vi godtog som rimliga, sedan har det visat sig att de förklaringarna inte varit korrekta, sade Wanja Lundby WEdin.

Handlar det om ett avtalsbrott?

Vi fortsätter utreda det, nu är det viktigt att snabbt få klarhet i vad som hänt.

Annons
X

Wanja Lundby Wedin säger att hon har full förståelse för om medlemmarna är upprörda efter den senaste tidens uppgifter.

– Medlemmarna ska vara trygga med att vi förvaltar deras pensionspengar på bästa sätt.

– Jag tänker fortsätta att kämpa mot bonusar och höga löner och jag har inga planer på att avgå. Det skulle vara att smita från det förtroende som medlemmarna har gett mig.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Jag upprörs över det jag ser med pensionerna, den som redan har så mycket skyddar sitt kapital när vi har medlemmar som undrar hur de ska klara att gå ned 200 spänn i månaden

  En enig styrelse i AMF pension säger att för mycket pengar har betalats ut, det är helt klart, sade Wanja Lundby-Wedin när hon inledde sin presskonferens.

  – Vi kommer att se till att pengarna krävs tillbaka, sade Lundby-Wedin och beklagade att hon inte hade företrädare för Svenskt Näringsliv vid sin sida på presskonferensen, men lät förstå att LO och Svenskt Näringsliv har olika uppfattningar om återbetalning.

  – Det är möjligt att det kan tyckas märkligt att vi i styrelsen inte har haft koll på hur pensionsutbetalningarna gjorts, kanske någon av er er tänker ”ska det behöva gå genom media” för att veta hur mycket ni betalat ut. Jag kände mig lurad, jag känner mig fortfarande lurad och förd bakom ljuset.

  – Det är etablerat en kontakt via ombud med Christer Elemhagen. Jag vill inte föregripa på vilket sätt. Det viktigaste är att pengarna går tillbaka till pensionsspararna.

  ”Den revisorsutredning som presenterades för AMF:s styrelse på söndagen visar att styrelsen inte fick kännedom om viktiga detaljer i förre vd:n Christer Elmehagens pensionsvillkor. Den visar också att det felaktigt har betalats ut alldeles för stora pensionsinbetalningar till Christer Elmehagen. LO kommer därför kräva att pengarna återbetalas”, heter det i ett pressmeddelande som kom strax före presskonferensen.

  Återbetalningskravet gäller också de belopp som Elmehagen tjänade på att flytta sitt privata pensionssparande innan AMF:s återtag.

  ”Nu har utredningen redovisats för styrelsen och jag är bestört över vad som nu visar sig ha skett bakom ryggen på oss i styrelsen i AMF”, skriver LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin i pressmeddelandet.

  ”Vi måste vända på alla stenar och gå till botten med allt som varit fel för att säkerställa att pensionsspararna får tillbaka det som tillhör dem, att ansvariga ställs till svars och att något sådant här inte inträffar igen”, säger Wanja Lundby-Wedin i ett pressmeddelande.

  ”Vi kan också slå fast att vi styrelsen har blivit vilseledda. Beslut om pensionsavtal och beslut om utbetalningar har skett på sätt som innebär kringgåenden av bolagens ansvariga organ. Vilka som ska ställas till ansvar för detta ska utredas vidare”, tillägger hon.

  Christer Elmehagens och Ingvar Skebergs pensionsflyttar bröt mot den lojalitetsplikt som gäller för vd och vice vd, skriver AMF:s styrelse i ett pressmeddelande.

  Styrelsen drar slutsatsen att ”inbetalningarna till Christer Elmehagens pension...varit för stora och överensstämmer inte med anställningsavtalets intentioner. Hur detta har kunnat inträffa är föremål för fortsatt utredning”.

  Tidigast i slutet av kommande vecka tror sig styrelsen ha ett svar på den frågan. ”Klart är dock att Christer Elmehagens pension inte har hanterats och dokumenterats på ett tillräckligt tydligt sätt”.

  ”Styrelsen ser mycket allvarligt på det som har hänt och hur det påverkar spararnas förtroende för AMF. AMF är ett mycket välskött bolag. Det är min bestämda uppfattning att den senaste tidens händelser gäller enskilda personer och inte reflekterar AMF:s värderingar”, skriver AMF:s ordförande Göran Tunhammar.

  ”Det här är ett sorgligt kapitel i AMF:s historia och nu arbetar vi hårdare än någonsin för att spararna ska känna fortsatt förtroende för oss”.

  TT och Kristina Ohlsson

  Annons
  Annons
  X

  Christer Elmehagens pensionslösning gick inte rätt till och nu kräver LO tillbaka sammanlagt 20 miljoner kronor från förre AMF-vd:n. Anja Lundby-Wedin berättade om beslutet på en sen presskonferens på söndagskvällen.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 2
  Foto: TOMAS ONEBORG / SVD / SCANPIX Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X