Annons

Elkris drabbar Europa

Hettan och torkan anstränger elförsörjningen i Europa. Och nu slår elpriset i Sverige sommarrekord.

Under strecket
Publicerad

Värmeböljan som drar över södra Europa med värmetoppar på över 40 grader slår inte bara hårt mot Sydeuropa - utan även mot Sveriges redan väl tilltagna elpriser. Kärnkraftverken har stora problem med att hinna med att leverera all el som krävs och då minskar levereranserna till bland annat Sverige, som är stor elimportör under sommaren.
På den nordiska elbörsen Nordpool är i dag spotpriset för Sverige 39 öre per kilowattimme, kwh. Med olika påslag närmar sig priset till konsumenter en krona.
Cirka 40 öre är ett mycket högt pris mitt i sommaren. I Norden når elpriset normalt toppen under vintern och under elkrisen i vintras var marknadsnoteringen på Nordpool 40 öre eller mer.
För lite nederbörd över de delar av Sverige som producerar vattenkraft är ett viktigt skäl till dagens höga priser. Vattenkraften körs på sparlåga för att vattnet ska räcka längre. Sverige är nettoimportör av el mitt i sommaren.

Ett land utanför Nordpool som Sverige handlar el med är Tyskland. Även
där har elpriserna gått upp och ligger strax ovanför Nordpools.
Den extrema sommarhettan på kontinenten är förklaringen med temperaturer på 40 grader. I varmare länder förbrukas ofta mer ström på sommaren än på vintern. Där är luftkonditionering - som drar mycket ström - viktigare än elvärme.
Kärnkraft är betydelsefull i Tyskland och helt dominerande för elproduktionen i Frankrike. Medan samtliga svenska kärnkraftverk ligger vid havet är reaktorerna i Kontinentaleuropa ofta placerade vid floder.

Annons
Annons
Annons